Kodin ja pihan projektit vuonna 2022 – Yhteenveto

Voisin melkein kopioida tähän alkuun samat liirumlaarumit kuin edellisinä vuosina, koska tilanne ei ole muuttunut mihinkään. Tässä vaiheessa vuotta aina vain tuntuu siltä, että ei olisi saanut oikein mitään aikaiseksi. Todennäköisesti loppusyksyn ja alkutalven lyhyet päivät sekä talviteloille pakatut remppakamppeet ovat suurin syy tilanteeseen. Onneksi asiaan kuitenkin auttaa blogin selaaminen taaksepäin, koska kyllähän sieltä muutamia projekteja kuluneellekin vuodelle löytyy. Alla on listattuna parhaiten mieleen jääneet jutut ja väliotsikoista tai kuvista klikkaamalla pääsee lukemaan aiheista lisää.

Remppaprojektit, DIY-tuunailut ja muut kotipuuhailut vuonna 2022

Ovikatos leikkimökkiin

Aikaisemmin rakennettua leikkimökkiä täydennettiin ovikatoksella, joka viimeistelee jo muutenkin ihanan kokonaisuuden. Katos antaa mukavasti suojaa sateella ja blokkaahan tuo myös hivenen keskikesän kuuminta paahdetta.

Valokatoksen rakentaminen ja terassin laajentaminen

Enpä olisi ihan heti uskonut, että meillä tulee olemaan yläterassi ja alaterassi, kun yhdessäkin terassissa on riittänyt ihasteltavaa. Korkeuseroa näillä kahdella terassilla on tosin vain parikymmentä senttiä, joten ei sentään ihan huikentelevaisiksi alettu. Uuden (eli sen alemman) terassin suojaksi tehtiin myös valokatos, mistä jaksan olla iloinen aina sen nähdessäni.

Kukkalaatikon rakentaminen

Kukkalaatikon rakentaminen poltteli mielessä jo viime talvesta lähtien, joten sen tekeminen keväällä oli varsin mukavaa puuhaa. Pikkutyypin kanssa kaivettiin myös aarrekiviä laatikon edustalle ja sittemmin tuli rampattua usein katsomassa, mitä laatikon kukkasille kuuluu.

Hiekkalaatikon muutos ja muutto

Hiekkalaatikko, jonka ajateltiin pysyvän paikoillaan vuosikausia, muutti tänä vuonna pikapäätöksellä terassin vierestä pihan takareunaan. Samalla laatikon reunoja madallettiin ja kokonaisuutta täydennettiin vesileikkeihin tarkoitetulla astialla.

Näkösuoja ilmalämpöpumpulle ja radon-imurille

Tämä useamman vuoden mielessä pyörinyt projekti saatiin tänä vuonna vihdoin toteutukseen asti. Pieni kattolippa ja sen vieressä kulkeva ränni eivät todellakaan auttaneet näkösuojan suunnittelussa.

Syreeniaidan uudistaminen

Tontin rajalla oleva syreeniaita on ollut muutaman vuoden melkoinen murheenkryyni, mutta muutaman sattuman kautta aitaa on saatu uudistettua vallan mukavasti.

Vanhan polkupyörän kunnostus lapselle

Kerrankin keksin tarpeeksi hyvän syyn ostaa vanha (mutta sympaattinen) pyöränraato kierrätyskeskuksesta. Ainoa ongelma tosin oli, että en tiedä polkupyörien kunnostuksesta yhtään mitään. Valmista kuitenkin saatiin aikaiseksi.

Terassiaidan uudet kulkuaukot

Terassiaitaan tehtiin pari uutta kulkuaukkoa, kun enää ei tarvitse pelätä pikkutyypin jatkuvasti juoksevan alas reunalta. Tai ainakin halutessaan herra osaa nyt myös jo jarruttaa. Uusien kulkuaukkojen jälkeen aitaa lähti vielä hieman lisää, kun terassia laajennettiin.

Sementtilaastireunus kivimuodostelmalle ja leikkimökin terassille

Varaston muutamasta sementtilaastipussista haluttiin eroon, joten piti keksiä kyseiselle materiaalille sopivia projekteja. Lopulta jouduttiinkin sitten jo ostamaan lisää tavaraa, kun projektit paisuivat. Sementtilaastia päätyi kivimuodostelman ympärille ja leikkimökin terassin reunoille.

Lisähyllyjä vajaan ja varastoon

Vaikka periaatteena on yrittää vähentää tavaran määrää, niin käytännössä tilapulaa ratkotaan ennemmin luomalla lisää säilytystilaa kuin hankkiutumalla tavarasta eroon. Niinpä vanhasta kenkähyllystä tehtiin ekstratasoja vajaan. Lisäksi kylmän varaston hyllyt rakennettiin viime kesänä alusta alkaen uusiksi, mutta tuosta projektista ei ole vielä näkyvissä kuvan kuvaa, koska tila on hieman haastava kuvattava (ja sen lukuisat hyllyt ovat aina ihan täynnä ei-niin-kuvauksellista roinaa).

Vanhojen puolapuiden kunnostus

Kierrätyssivustolta bongatut vanhat Karhun puolapuut hiottiin, lakattiin ja kiinnitettiin varaston seinään.

Uuden omenapuun istutus

Tänä vuonna päätettiin istuttaa uusi omenapuu aikaisemmin menetetyn tilalle. Nyt vain jännätään, kuinka monta vuotta menee ensimmäiseen omenasatoon.

Säilytyshylly pikkuautoille

Pikkuautot valtaavat pikkutyypin huonetta siihen malliin, että niille on tehty jo useampia hyllyköitä. Tässä viimeisin.

Autotallin lisähyllyt jämäpuiden säilytykseen

Kun ei voi luopua edes ylimääräisistä puunpaloista, niille piti rakentaa oma hylly.

Teline mansikka-amppeleille (ja pari muuta pientä pihaprojektia)

Vanhan pyykinkuivaustelineen toinen laita pystytettiin mansikka-amppelitelineeksi.

Pikkutyypin kanssa touhuttua vuonna 2022

Pikkutyypin kanssa touhuttiin menemään siihen malliin, että läheskään kaikkea en aio listata. Työkalut muodostuivat entistä tärkeämmiksi vuoden kuluessa ja herran koko kesän projekti olikin vanhan puisen puutarhatuolin sahaaminen kappaleiksi.

Kesäaikaan, kun ulkona riitti lämpöä ja valoa, pikkutyyppi mieli usein omaa pihaa kauemmaksi seikkailemaan. Välillä lähdettiinkin lähikaupunkeihin ihan vain siitä syystä, että päästiin ajamaan ratikalla tai metrolla. Tai vierailemaan isommissa leikkipuistoissa.

Vuoteen mahtui myös ensimmäinen kerta Heurekassa ja huvipuistossa. Ja ehdittiinhän sitä mökillekin.

Muita sekalaisia havaintoja vuodesta 2022

Saimme kotiin uuden maiseman, kun pihan vieressä oleva kuusimetsä yllättäen kaadettiin. Kuusia on edelleen ikävä, mutta valoisuus on ollut tervetullutta.

Läheinen siltaremontti valmistui vuoden loppupuolella, eikä vieläkään meinaa tottua siihen, että kotoa pääse ajamaan johonkin ilman pitkää jonotusta tai kiertotietä.

Kevään ja kesän ahkeroin opiskeluita huvikseni työn ohessa, mutta sitten tuli stoppi. Syksyllä en kerännyt yhtään opintopistettä.

Lopputulemana voisi sanoa, että kyllähän tällekin vuodelle kertyi erilaisia projekteja vallan mukavasti.