|

Kukkalaatikon kuulumiset

Yksi keväällä mielen päällä pyörineistä ideoista oli kukkalaatikon rakentaminen pihan takanurkkaan. Laatikon säleikköön kierrätettiin materiaali vanhasta kompostikehikosta ja rakennelman edustalle ladottiin pihapiiristä löytyneet sekalaiset laatat sekä tiilet.

Pitkän tähtäimen suunnitelmana olisi saada laatikossa kasvamaan monivuotisia köynnöskasveja, mutta vasta aika näyttää, mitkä kasvit tulevat pysymään näissä olosuhteissa (ja tällä hoidolla) hengissä pidemmän aikaa. Näin aluksi tilaa saavat siis myös yhden kauden kesäkukat.

Laatikkoon valikoitui keväällä ilman sen kummempia suunnitelmia jonkin sortin kärhö, keijunmekko, muratti, mustasilmäsusanna, miljoonakello, jonkinlainen petunia ja varastossa talvehditettu daalia. Maljaköynnöskin oli joukossa hetken aikaa, mutta eipä tuo lähtenyt kasvamaan.

Yllättävän pian säleiköstä tuntui loppuvan korkeus kesken, joten yläreunaan laitettiin vielä hieman naruviritystä jatkoksi.

En ollut aikaisemmin kuullutkaan keijunmekosta, mutta se tuntuu kasvavan hirmuista vauhtia eikä selkeästi ole kovin ronkeli hoidon suhteen.

Kesken kesää laatikosta sai paikan myös viime vuonna hankittu keltainen lilja, jonka olin ehtinyt jo unohtaa. Sen viereen pääsi naapurin antama palloesikko.

Laatikon edustalle istutettu omenapuu teki ensimmäisenä vuotenaan yhden pikkuomenan, joka valitettavasti ei ehtinyt kasvaa kunnon mittoihin ennen tipahtamista.

Syksyllä laatikkoon olisi tarkoitus jättää kärhö, lilja, palloesikko ja muratti. Ensi keväänä saa sitten jännätä, lähteekö niistä mikään kasvamaan.

Vaikka laatikko sijaitseekin vähän syrjässä, niin kyllä sitä on tullut kesän aikana säännöllisesti käytyä katsomassa. Värit ovat olleet jostain syystä silmälle paljon kauniimmat kuin kameralle.

Nurkkapaikan huonoin puoli on sen takana villinä rehottava pusikko ja siellä viihtyvät lehtokotilot. Etenkin laatikon edustalla ruukuissa kasvavat kukkaset ovat menneet parempiin suihin. Tällä alueella kotiloita tuntuu olevan nykyään sellaiset määrät, että niiden torjuminen alkaa tuntua toivottomalta.

Keväisin sormet yleensä syyhyävät kaikenlaisiin pihahommiin, mutta ensi vuonna yritän muistaa olla innostumatta liikaa. Jospa ensi vuonna laittaisin kukkia vain ja ainoastaan tähän yhteen laatikkoon.

Muutenkin tavoitteena on yrittää olla keksimättä isompia projekteja ensi vuodeksi. Siitä voi tulla yllättävän hankalaa…

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *