Leikkimökin rakentaminen (osa 4) – Katto ja ikkunat

Leikkimökkiä saatiin aluksi rakentaa helteisissä tunnelmissa, mutta nyt seurana on tyypillisempää suomalaista kesäsäätä. Menossa onkin ensimmäinen pakollinen vapaapäivä työmaalta.

Rungon jälkeen työlistalla oli katto, jonka pohja tehtiin raakaponttilaudasta. Katon reunaa kiertävät laudat ja listat löysivät lopulliset paikkansa vasta työn edetessä ja ihan mukavaan lopputulokseen päästiin tälläkin taktiikalla.

Katon koko suunniteltiin siten, että sen saisi katettua juuri ja juuri yhdellä rullalla kattohuopaa (1 m x 8 m). Kävimme kuitenkin hakemassa toisen huoparullan juuri ennen asennusta, jotta saatiin hommaan vähän lisää pelivaraa (ja koska jäljelle jääneelle huovallekin on jo käyttökohde keksittynä).

Katon teon rinnalla kunnostettiin (niitä paljon puhuttuja ja ihania) vanhoja ikkunoita eli rapsuteltiin, hiottiin ja maalattiin.

Vaikka leikkimökki on pieni, siihen haluttiin silti ehdottomasti myös tuuletusikkuna. Tuollaisessa vanhassa puisessa tuuletusritilässä sitten riittikin urakkaa hetkeksi.

Moniruutuinen iso ikkuna (kuva alla) oli ensimmäisiä hankintoja leikkimökkiä varten ja se määritti pikälti sen, minkälainen mökistä lopulta suunniteltiin. Ikkunan maalausvaihe vaati teippiä metrin jos toisenkin, kun sunnuntaimaalari ei uskaltanut ajatellakaan vetelevänsä maalia vapaalla kädellä lasien vierestä.

Seinälaudat maalattiin kertaalleen ennen paikoilleen laittoa, koska maalaaminen lappeellaan oli kätevää. Nyt ei pitäisi myöskään lopputuloksessa vilkkua valkoisia raitoja, vaikka puu vähän eläisikin sään vaihdellessa. Maalauksessa käytettiin samaa sävyä ja tavaraa kuin varsinaisessa talossakin (eli puut saivat pintaansa Tikkurilan Vinhaa).

Kattohuovaksi valittiin Kerabit 10+, joka ei vaatinut aluskatetta ja joka ainakin helteessä taittui letkeästi katon reunan yli naulattavaksi.

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.