Vajan rakentaminen (osa 1): Pohjatyöt ja lattialaatat

Ensin oli ajatus. Sitten suuri lapiontiurakka. Ja siitä se sitten lähti… Vajaprojekti.

Vajan pohjatyöt tehtiin jo syksyllä ja meinasin jättää urakasta kirjoittamisen ensi vuodelle varsinaisen rakentamisen yhteyteen, mutta en sitten malttanutkaan. Kun talvella ei pääse kuitenkaan mitään isompia tuunauksia tekemään, on kiva edes muistella aikaisempia projekteja. Siksi kuviakin ehkä lipsahti tämän tekstin sekaan luvattoman monta.

Takapiha ennen vajan rakentamista.

Alun perinhän meidän takapihalle ei pitänyt tulla leikkimökin jälkeen enää yhtään uutta piharakennusta, koska eihän sinne mahdu. Tai ei ainakaan ilman naapurin lupaa ja rakennuslupahakemuksen rustaamista. Mutta kun alitajunta tarpeeksi pyöritteli asiaa, eikä olemassa oleva säilytystila tuntunut venyvän sille asetettuihin vaatimuksiin, niin kummasti alkoi löytyä vajalle paikka ja vieläpä vaaditun neljän metrin päähän naapurin rajasta.

Vanhan kuivaustelineen valetut jalat.

Pohjatöiden teko oli ajatuksen tasolla taas erittäin ärsyttävää, kun palloteltiin ulkopuolisen tekijän palkkaamisen ja jonkun pienen apukoneen vuokraamisen välillä. Lopulta saatiin kuitenkin mukaan mukavasti apukäsiä, otettiin lapiot varaston nurkasta ja niillähän homma hoitui. Kivinen maaperä ei tosin tälläkään kertaa malttanut olla yllätyksetön vaan pieneltä alueelta jouduttiin kampeamaan pois useampikin iso lohkare. Lisäksi nyt tiedetään, että kuivausteline oli todella jykevästi maahan kiinnitetty.

Vajan pohjatyöt.
Vajan pohjatyöt.

Seuraava pohdinnan paikka oli perustusten ja lattiatyypin valinnassa. Tällä kertaa päädyttiin tekemään laattalattia, koska kyseessä tulisi olemaan kylmä varasto ulkotavaroille. Rakennelmaa ei kuitenkaan haluttu tehdä suoraan laatan päälle lepäämään, jotta vaja pysyisi pystyssä ja aloillaan rajummissa tuuliolosuhteissa. Siispä pääsimme harjoittelemaan pilariharkkojen valamista.

Vajan perustus pilariharkoilla.

Valujen jälkeen piti saada aikaiseksi tasaista pintaa laattojen asennusta varten, joten tilasimme 10 kuutiota kivituhkaa ja vuokrasimme täryttimen.

Valetut pilariharkot vajan perustuksena.
Iso kasa kivituhkaa ja lapsi lapioimassa.
Kivituhkan täryytys.

Lattialaataksi valitsimme perus betonilaatat koossa 50 cm x 50 cm. Pilariharkkojen kohdalle jouduttiin tietysti rälläköimään koloset, mutta sekin onnistui sopivalla lainalaitteella.

Vajan pohjatyöt.
Vajan pohjan laatoitus.

Ja hyvähän siitä tuli! Ei malttaisi odottaa, että pääsisi pystyttelemään seiniä. Enää pitäisi suunnitella se vaja kevääseen mennessä.

Vajan pohjan laatoitus.

Koko projektissa ei muuten jouduttu kuskaamaan yhtään maata tontilta pois, vaikka vajan pohjaa varten kaivettiinkin suuri kuoppa ja sen täytteeksi tilattiin kuorma-autollinen uutta tavaraa. Ylös kaivettu nurmikko ja multa löysivät paikkansa leikkimökin edustalta, jossa ylijäämämaalla saatiin kivasti loivennettua pihan pinnan muotoja. Lopuksi uusi nurmikkoalue sai päällensä vielä vähän tuoretta multaa, joka tasoitettiin kätevästi lumikolalla. Eikä siihen mennyt kuin muutama hetki, että uusi nurmikko alkoi jo puskea näkyviin.

Vajan pohjan laatoitus.
Nurmialueen tasoittaminen lumikolalla.