Vajan rakentaminen (osa 7): Valmis!

Vaja on ollut blogissa esillä jo joka kantilta kuvattuna, mutta otetaan tämä nyt aiheeksi vielä (ainakin) kerran. Projekti alkaa nimittäin olla valmis!

Toki kuvia lisätessäni juuri huomasin, että ikkunoiden alle on vielä pellit tilaamatta ja asentamatta. Muutama koukkukin pitäisi iskeä kiinni seinään, jotta säilytystilan saisi maksimoitua. Mikä siinä muuten oikein on, että säilytystila aina täyttyy, vaikka sitä kuinka hommaisi lisää?

Tästä koko homma lähti liikkeelle: Oli vielä vähän tyhjää tilaa pihan nurkassa (mitä nyt pyykkiteline tuli tielle), lapio ja kottikärryt. Työkoneen vuokraamistakin palloteltiin kaivamisurakkaa varten, mutta lopulta päädyttiin kuntoilun kannalle.

Vajan paikka ja pohjatöiden aloitus.

Nyt samaisessa kohdassa näyttää suunnilleen tältä:

Valmis vaja.

Jännä, kuinka pian sitä on tottunut vajan olemassaoloon. Myös vajan paikka tuntuu itsestään selvältä, vaikka alun perin suunnittelin sitä tontille ihan eri päin.

Valmis vaja, jonka etuseinässä on kolme ikkunaa ja liukuovi.

Ikkunat teettivät melkein luvattoman paljon pohdintatyötä, koska halusin ehdottomasti vajaan sellaisen pienen siirtolapuutarhamökin tunnelmaa, vaikkei asioita sinänsä mikään yhdistäkään. Ehdin mallailla ikkunoita mielessäni ja paperilla jos jonkinlaiseen järjestykseen viime talven aikana, kun yritin saada niitä mahtumaan mukaan mahdollisimman monta ilman, että säilytystilan määrä kärsisi liikaa.

Vajan ikkunaseinä.

Onneksi lopputulos vaikuttaa omiin silmiin kivalta ja vajaan on saatu säilytykseen vähintään kaikki se roina, joka oli tarkoituskin.

Liukuovetkin pelittävät oikein hyvin ja ne ovat mukavan kevyitä siirrellä. Tykkään myös todella paljon ovien ikkunoista ja siitä, kuinka hyvin niiden ansioista vajaan pääsee valoa joka suunnasta.

Pyörien parkkeerausta helpottamaan valittiin seinäkiinnitteiset telineet. Alla olevan kuvan telineessä kurkistelee jo yksi ensi kesän tuunausprojekteista, joka pitäisi saada työn alle ennen kuin loppukäyttäjä kasvaa siitä yli.

Vajan pyöräteline.

Ylijäämämateriaalista tehty säilytyshylly vajan takaseinällä on osoittautunut toimivaksi tavaran säilytyksen suhteen. Jostain syystä tykkään nimenomaan tuollaisista seinästä seinään asti ulottuvista hyllyistä.

Vajan säilytyshyllyt.

Hiljalleen seinille aletaan myös kiinnitellä erilaisia koukkuja, jotta jokaiselle tavaralla saataisiin oma kätevä paikkansa.

Suksien säilytys koukuissa.

Puuvaraston puoli ei ole suuren suuri, mutta sinne mahtuu mukavasti puita ainakin yhden talven tarpeiksi kerrallaan.

Näkymä puuvaraston ovesta.

Ikkunarivistö rajoittaa puukasojen korkeuden juuri sopivan maltilliseen mittaan. Ja tänne puupuolelle tehtiin tosiaan myös lattia, jotta ilma pääse kiertämään hyvin puukasojen allakin.

Sähköjä ei simppeliin vajaan tietysti vedetty, mutta aurinkokennovaloista saadaan mukavasti vähän valoa pimeyteen. Yksi valo asennettiin sisälle ja toinen tuo valoa takaseinän oville. Valoissa on kätevät liiketunnistimet ja ne syttyvät vain hämärällä.

Vaja pimeällä, kun ikkunoista loistaa valo.

Vaja oli tämän kesän suunnitelluista remppaprojekteista suurin, joten siinä mielessä hommat ovat edistyneet hyvin. Jotain pientä listalta siirtyi kuitenkin ensi kesään ja matkan varrella ehdittiin keksiä jo uusiakin juttuja tulevaisuudessa tuunattaviksi. Talvi ja työt vain harmittavasti haittaavat välillä näitä harrastuksia.