Pihalaatoitus

Tälle vuodelle ei oltu etukäteen suunniteltu mitään isompia pihaprojekteja, mutta saatiin niitä aikaiseksi aika hyvin suunnittelemattakin. Sen jälkeen, kun pihaa rajaamaan oli istutettu ex tempore -meiningillä tuija-aita ja aidan päähän oli nikkaroitu iso pihalyhty, siirrettiin ajatukset pihan laatoittamiseen.

En enää edes muista, mistä ajatus pihan laatoittamisesta sai varsinaisesti alkunsa. Todennäköisesti tuija-aidan mukanaan tuomat rajauskivet pienensivät työstettävää hiekka-aluetta sen verran, että laatoitusta uskalsi edes alkaa ajatella. Pihan mitat ja muoto eivät tosin tukeneet ideaa kovinkaan loistavasti, kun mikään laattakoko ei oikein tuntunut istuvan alueelle. Lopulta jätettiin turhan hienot suunnitelmat väliin ja mentiin budjetti edellä. Netin myyntipalstoilta löydettiin edulliseen hintaan kasa rouhepintaisia pesubetonilaattoja (mistä ihmeestä tuo nimi oikein tulee?) tuomaan vähän ekstraväriä oven edustalle ja loput alueesta peitettiin lähimmän rautakaupan tarjouslaatoilla.

Laatoittamaton etupiha.
Pihan tasoitusta laatoitusta varten.

Lähtökohtaisesti pihassa oli valmiina tiiviiksi juntatut sora- ja kivituhkakerrokset, mutta niiden pinta oli kaikkea muuta kuin tasainen laatoitusta ajatellen. Niinpä pintakerrosta jouduttiin pehmittämään ja maata paikoin siirtämään vähän reilumminkin pihan reunalta toiselle, jotta saatiin alustasta tarpeeksi tasainen. Kaiken kaikkiaan laattatyömaa taisi olla vaiheessa reilun kuukauden, kun laattoja asennettiin ensin vähän kerrassaan ja loput huhkittiin paikoilleen parin talkoopäivän voimin.

Laattatyömaa omakotitalon etupihalla.
Lapsi ja pihalaatoitus.

Lopputulos lienee hivenen persoonallinen, mutta tykkään etupihasta ehdottomasti enemmän näin laattojen kera. Nyt voin myös kuvitella, että sisään kantautuu hieman vähemmän hiekkaa, kun viimeiset askeleet ennen ovelle päätymistä otetaan laatoilla.

Seuraavaksi jännätään sitä, kuinka suorassa laatat ovat talven jälkeen ja milloin rikkaruohot löytävä tiensä laattojen väliin. Ja nähtäväksi jää, innostutaanko ensi kesänä vielä jatkamaan laatoitettua aluetta. Lisäksi pitää tarkkailla, pysyvätkö laatat paikoillaan hiekan puoleisessa reunassa ilman varsinaista reunakiveystä vai pitääkö sellainenkin laittaa työlistalle.

Valmis etupihan laatoitus.
Pihalaatoituksen rajaus,