Näkösuojaa pihaan timanttituijista

Täällä on taas mieli ehtinyt muuttua moneen kertaan.

Ensin oltiin useamman vuoden ihan varmoja, ettei tarvita pensasaitaa pihan tien puoleiselle sivulle ollenkaan. Avara ja avoin piha tuntui helpolta ja käytännölliseltä ratkaisulta. Sitten (yhden unettoman yön myötävaikutuksella) mieli muuttui ja yhtäkkiä tiheä kuusiaita alkoi houkuttaa. Oltiin valmiita jopa panostamaan vähän isommaksi kasvaneisiin taimiin, jotta saataisiin heti näkösuojaa pihaan.

Mutta, mutta… sitten tapahtui taas jotain ja lopulta hamstrattiin kaikki lähialueen kauppoihin jääneet pienet timanttituijien taimet. Tämä siitäkin huolimatta, että olen aina ajatuksissani vastustanut kaikkien sellaisten kasvien istutusta omaan pihaan, joita pitää jotenkin erityisesti suojata vuodenaikojen vaihtuessa.

Pensasaidan linjan suunnittelu.

Projekti alkoi ensin kevyesti, kun etsittiin tonttimerkit pihan kulmista ja vedettiin niiden välille merkkinaru. Muutamien päivien aikana sitten mallailtiin, mihin asti aita voisi tulla, ettei pihan parkkialue pienene liikaa.

Tuijat alennuksessa.

Tuija-aitojen yleisissä istutusohjeissa ei missään nimessä suositella taimien istuttamista keskellä aktiivisinta kasvukautta, joten luonnollisesti taimien saatavuus heinäkuussa ei ollut parhaimmillaan. Isot taimet olivat loppu kaikista lähialueen paikoista ja pienemmät taimet (60-80 cm ja 80-100 cm) olivat alennuksessa niissä kaupoissa, joissa niitä sattui vielä kevään jäljiltä olemaan.

Timanttituijien astiataimet.

Suurin osa taimista haettiin Rustasta ja Tokmannilta (kaupoista, joista en lähtökohtaisesti olisi arvannut pensasaitaa hankkivani). Hintaa taimille tuli noin 7-8 e kappaleelta. Yhteensä taimia ostettiin 40 kpl ja lopulta vain yksi taimi jäi projektista yli.

Timanttituijat 80-100 cm.

Aikaisempaa kokemusta eri tuijalajikkeista ei pahemmin ollut, mutta pikaisen googlettelun (ja suositusten) jälkeen päädyttiin timanttituijaan. Valinta tehtiin lähinnä timanttituijan ja kartiotuijan välillä. Näistä timanttiversio vaikuttaisi pysyvän paremmin muodossaan (hapsottavan vähän vähemmän), olevan sävyltään raikkaamman vihreä ja kasvavan hieman hitaammin.

Juuri istutettu tuija-aita.

Tuijat istutettiin hieman yli 30 cm etäisyydelle toisistaan, koska tavoitteena olisi saada aikaan tiivis aita. Aidalle varattu tila myös rajattiin kestopuulla (nurmikon vieressä) ja kiveyksellä (kivituhkan vieressä), jotta taimien ympärille saatiin kätevästi kuorikatetta rikkaruohoja ehkäisemään.

Timanttituija-aidan istutus.

Tuijien tieltä poistetut nurmikkokaistaleet siirrettiin aidan toiselle puolelle tien viereen. Toivottavasti nurmikko viihtyy uudella paikallaan nyt ihan luvan kanssa, koska ainakin aikaisemmin nurmikko on tuntunut kärkkyvän itselleen ahnaasti lisätilaa hiekan puolelta.

Sitten vain yritetään muistaa kastella ahkerasti taimia ja toivotaan parasta. Näin aluksi kai pitää toivoa tuijien hengissä pysymistä ja sen jälkeen pikaista kasvua haluttuun mittaan.

Uuden tuija-aidan kastelu.

Odotteluaika kulunee rattoisasti, kun aletaan suunnitella aidan viereen pylväitä keväällä tarvittavia varjostusverkkoja varten ja toteuttaa etupihan osittaista laatoitusta. Ja onhan sitä jo isohko pihalyhtykin teon alla tuija-aidan päätyyn laitettavaksi.