Rv 29+2

Lukuja. Odotusta on nyt takana 205 päivää ja laskettuun aikaan on 75 päivää. Äitiysloman alkuun on puolestaan 18 päivää, joista 13 on työpäiviä. Äitiyslomallehan saa jäädä 30-50 arkipäivää ennen laskettua aikaa, ja itse valitsin vapaaehtoisesti loman aloituksen mieluummin vähän ennemmin kuin myöhemmin.

Neuvolan hoitajalla on käyty tähän mennessä neljä kertaa ja lääkärillä yhden kerran. Normaaliin seurantaan kuuluvia ultria on ollut kaksi kappaletta ja ylimääräisissä kontrolliultrissa on käyty kahdesti. Labraan on ollut asiaa kaksi kertaa. Lisäksi olemme käyneet terveysasemalla kuuntelemassa yhden vapaaehtoisen odottajille suunnatun luennon ja yhden luennon olemme jättäneet väliin. Edessä on kaksi perhevalmennuskertaa ja yksi tutustumiskierros sairaalaan.

Raskauskolmanneksista käyntiin on pyörähtänyt kolmas eli viimeinen. Lisäpainoa on kertynyt jo melkein huimat 10 kiloa.

Helpottaneet oireet. Edelliseen kirjoituskertaan verrattuna pahoinvointi (etenkin iltaa kohti pahentunut etova olo) on helpottanut huomattavasti. Samoin nälän tuntemukset eivät ole enää niin käsittämättömän raivokkaita, vaikka nälkä tuppaa tasaiseen tahtiin olemaan (tämä on varmaan jo enemmänkin opittua nälkää jatkuvasta syömisestä johtuen). Myös makumieltymykset ovat tasoittuneet ja kaikki ruoka uppoaa kuten ennenkin.

Savu ja kuumuus eivät aiheuta enää samalla tavalla huonoa oloa vaan saunassakin on jo voinut käydä muutaman kerran. Lisäksi tukkoinen nenä on helpottanut eikä yöllä tarvitse enää herätä niistämään (muita herättäviä tekijöitä löytyy kyllä).

Nykyisiä oireita. Väsymys on jatkunut jollakin tasolla koko ajan. Viime aikoina on ehkä toisina päivinä jaksanut jo vähän enemmän, mutta sitten valvomista ja tekemistä on paikkailtu toisina päivinä päikkäreillä ja ylipitkillä yöunilla. Uudempia oireita on iskiastyyppinen kipu, joka on alkanut vaivata epäsäännöllisen säännöllisesti. Välillä kivun herättelemiseen riittää sohvalla makoilu ja toisinaan se ärtyy kiireisen työpäivän aikana. Myös suonenvedot ja jalkakrampit ovat alkaneet tuppautua arkeen, vaikka ne eivät vielä ihan valloilleen ole päässeetkään (raajoja oikaistessa tulee nykyään oltua melko varovainen tämän takia). Iso maha sinänsäkin alkaa olla jo useammin epämukava ja rasittava päivä tuntuu siinäkin erilaisina kiristyksinä.

Sikiön liikkeet alkoivat tuntua vaimeasti ennen rakenneultraa (joka oli viikolla 22) ja sittemmin mätkintä on luonnollisesti vain voimistunut.

Oireettomuutta. Etukäteen mietitytti, kuinka vaihtelevat hormonit näkyvät (jo valmiiksi ohuissa) hiuksissa ja moniongelmaisessa ihossa. Näiden suhteen on kuitenkin päässyt yllättävän helpolla tähän mennessä. Kasvuvaiheessa olevien hiusten määrä on selkeästi lisääntynyt, koska hiuksia irtoaa nykyään todella vähän aikaisempaan (eli normaaliin) verrattuna. Toki tämä tulee myöhemmin johtamaan siihen, että hiuksia irtoaa kasoittain, kunnes ollaan palattu lähtötilanteeseen. Iho on ollut myös yllättävän vähän oireileva. Ihan hetki sitten kärsin tämän vuoden puolella ensimmäisen kerran koko kasvoja vaivanneesta allergisesta ihottumasta (jota tietysti korosti vesipalloiksi turvonneet silmäluomet).

Kela. Tähän mennessä on päästy tutustumaan myös Kelan palveluihin (ja vaatimuksiin). Tällä hetkellä hakupaperit on tehty äitiysavustuksesta, lapsilisästä ja vanhempainpäivärahoista (eli äitiysrahasta ja vanhempainrahasta). Koin hivenen ärsyttäväksi sen, että neuvolan kela-kerta oli aikataulutettu niin myöhäiseksi, että tuon käynnin ohjeita odotellessa olisi mennyt jo osa tärkeistä deadlineista ohi. Ymmärrän toki, että heillä on lähtökohtana ohjeistaa jäämään äitiyslomalle mahdollisimman myöhään, mutta silti olisi kiva, ettei ohjeita saadessa olisi jo liian myöhäistä tehdä muita valintoja. Onneksi tuli itse luettua ohjeita etukäteen, niin ehdin ilmoittaa työnantajalle aikaistetusta lomalle jäämisestä.

Olin myös etukäteen selvittänyt, kuinka kankeasti Kelalle pitää ilmoittaa äitiyslomalta saadut palkkatulot ja edellisten kuuden kuukauden palkat (jos palkka on noussut riittävästi toissavuodesta). Tämän vuoksi en siis purematta niellyt ohjeistuksia siitä, kuinka nopeasti ja näppärästi kaikki hoituu täyttämällä yksi lomake netissä. Käytännössähän päätöstä äitiysrahasta joutuu odottelemaan pitkälti ensi vuoteen asti, vaikka äitiysloma alkaa ensi kuussa (prosessia hidastaa liitteiden puuttuminen, joita ei palkanlaskijoilta voi aikaisemmin saada).

Jos jotain positiivista pitää keksiä, niin mainittakoon äitiyspakkaus. Sen hakeminen oli helppoa ja päätös nopea. Paketti tuli lähimpään Matkahuollon pisteeseen ja oli sisällöltään varsin kattava.

Syntymättömän lapsen vakuutus. Ajateltiin olla varovaisia ja ottaa lapselle vakuutus jo ennen syntymää. Prosessi ei kuitenkaan ole ollut yksinkertainen ja vieläkin odotellaan päätöstä viimeisimpään yritykseen ostaa kyseinen vakuutus. Ärsyttävintä tässä on se, että varasimme alun perin ajan ihan paikan päälle, jotta saisimme kaiken tarvittavan tiedon vakuutukseen ja sen hakemiseen liittyen. Kielteinen päätös tuli kuitenkin kaikesta huolimatta (eivät voineet kysyä ennen päätöstä kaikkia tarvitsemiaan lisätietoja, vaikka nimenomaan varmistelimme, että pitääkö meidän vielä toimittaa heille lisää liitteitä hakemukseen).

Kielteisen päätöksen jälkeen pyysimme lääkäriltä erikseen sepustuksia vakuutusta varten ja koko vakuutuksen haku piti aloittaa alusta. Naurettavinta asiassa on se, että netin kautta ei voi edes yrittää ostaa vakuutusta samanlaisilla ehdoilla kuin meille paikan päällä tarjottiin (ja silti kaikki mainokset tyrkyttävät nimenomaan nettiä vakuutusten ostopaikkana).

Hankintoja ja valmisteluita. Rakenneultran jälkeen ostelu hieman kiihtyi, vaikka edelleen olisi tarkoitus pitää maltti mielessä hankintoja tehdessä. Vaatteita alkaa olla kasassa jo tarpeeksi alkua varten. Lisäksi ostettuna on muun muassa turvakaukalo ja telakka sekä yhdistelmävaunut.

Vaunujen hankinta oli hermoja raastava prosessi, koska tarjontaa oli enemmän kuin tarpeeksi ja hintahaitari tuotteiden välillä valtava. Lopulta päädyimme lähes hetken mielijohteesta tilaamaan vaunut verkkokauppa.comista, koska joskus aikaisemmin vilkuilemani vaunut (ABC Design Viper 4) sattuivat olemaan alennuksessa. Vaunuista on ehkä tulossa lisää juttua myöhemmin, kunhan niitä pääsee ensin testailemaan tositoimissa.

Takapihalla odottaa jo nikkaroituna hiekkalaatikon kehys, vaikka sitä ei ehkä ihan vielä ensi kesänä tarvitakaan. Myös tuleva lastenhuone alkaa näyttää siltä, että ehkä sinne vielä joskus mahtuu uusi asukas.

Ja sitten vain jatketaan odotusta…