Syyshortensia.

Ideoita kesälle 2023 – Puutarhajuttuja

Niinhän minä aina syksyisin päätän, että ensi kesäksi en sitten keksi enää mitään uusia remppa- tai pihaprojekteja, mutta viimeistään näin helmikuussa pää pursuaa ideoita ja sormet syyhyävät päästä toteuttamaan edes jotain työkaluja vaativaa projektia. Tällä hetkellä mielessä lentelee ajatuksia muun muassa seuraavista aiheista:

Ideoita kesälle 2023

Pesuallas takapihalle

En ole koskaan omin silmin nähnyt puutarhaan sijoitettua pesuallasta, mutta hakusana ”garden sink” avaa silmien ulottuville monenmoista lähtökohtaa idean toteuttamiselle. Ihan niin huikentelevainen en kuitenkaan ole, että haluaisin viritelmään oikean hanan, vaan pesualtaan yhteyteen huomaamattomasti vedetty vesiletkukin riittäisi vallan mainiosta.

Käytetyn veden voisi johtaa samaan kivipesään valokatoksen sadevesien kanssa ja ehkä tarvittaessa ottaa välillä talteenkin kukkien kastelua varten.

Mitäkö tällaisella pesupaikalla ja sen yhteydessä olevalla pienellä työtasolla sitten tekisin? No, siinä voisi muun muassa pestä kuraisia saappaita, huuhdella ruukkuja ja muita istuttamiseen liittyviä välineitä sekä puhdistaa ulkoprojekteihin liittyviä osia ja välineitä. Käsiäkin olisi helppo pikaisesti huuhtaista ulkopuuhien lomassa, ellei nyt ihan priimapuhdasta tarvittaisi. Ja mikä parasta, tämän kaiken saisi tehtyä ilman maassa kyykkimistä ja vesilätäköiden muodostumista.

Ulkopesualtaan sijoittelua rajoittaa vain ikävästi se tosiasia, että valittuun paikkaan pitäisi saada kätevästi vettä. Siispä tällä hetkellä mallailen mielessäni pesuallasta viime kesänä rakennetun terassin jatkeen viereen, jolloin matka vesipisteelle ei olisi suuren suuri.

Ideoita kesälle 2023

Puutarhavälinekaappi

Vaikka meillä on jo vaja ja kompostikatos, niin olen silti onnistunut innostumaan ajatuksesta rakentaa puutarhavälineille oma kaappi.

Näillä näkymin sijoittaisin kaapin vasten vajan takaseinää ja se saisi kätkeä sisäänsä kaiken haravista rautalapioihin. Ja tietysti erilaisille ruukuille voisi tehdä hyllyn tai pari. Ja ehkäpä kompostikuivikesäkkikin sopisi joukkoon.

Puutarhavälinekaappi ei taida olla mikään kovin vakiintunut sana ja kuvailemiani kaappeja voikin löytää esimerkiksi sanoilla puutarhakaappi, pihakaappi, small garden shed ja small storage shed. Tällainen kaappimainen ratkaisu oli mielessä jo vajaa rakennettaessa, mutta loppujen lopuksi sitä ei tullut silloin integroitua suunnitelmaan.

Ideoita kesälle 2023

Näkösuojaa syyshortensiasta

Olen ihastellut talvi toisensa jälkeen syyshortensian kuivuneita kukkia ja vasta nyt iski ajatus, että omaan pihaanhan voisi myös hankkia kyseisen kasvin.

Samalla kävi mielessä, että parhaimmillaan useammasta hortensiasta voisi saada jonkinlaista näkösuojaa etupihan puolelle.

Tällaiset kasvien istuttamisiin liittyvät ajatukset ovat tosin siinä mielessä vaarallisia, että en todellakaan ole mikään viherpeukalo. En yhtään yllättyisi, jos ihailemani kasvi ei edes olisi syyshortensia, vaikka nyt niin kuvittelenkin. Aion kuitenkin perehtyä aiheeseen lisää, kunhan lumet sulavat ja pääsen silmäilemään pihalta kohtaa, josta näyttäisi puuttuvan hortensia tai pari.

Ideoitavaa kesälle 2023

Metalliastioita uuteen käyttöön

Meiltä löytyy varastosta pari vanhaa maitotonkkaa ja muutama muu isompi ruostumattomasta teräksestä valmistettu astia.

Nämä esineet ovat ihania sellaisenaan, mutta niistä olisi kiva päästä nauttimaan muulloinkin kuin vain varastossa piipahtaessa. Ja olisihan ne kiva saada varastosta pois tieltä.

Yksi jos toinenkin on varmaan istuttanut vanhaan maitotonkkaan jotakin tai käyttänyt tonkkaa ruukun alustana, mutta olisi kiva keksiä esineille jotain jännempää käyttöä. Tai sitten tonkille pitäisi keksiä pihasta vakipaikat, joissa ne voisivat nököttää ruukun pidikkeinä vuodesta toiseen.

Viime kesänä toisen tonkan suhteen oli pieni orastava idea, jossa tonkkaan olisi valettu painoksi betonia ja betoniin olisi upotettu ontto putki. Putkeen olisi voinut tökätä sitten pystyyn päivänvarjon, ja tonkkaa olisi voinut siirtää aina sinne, missä varjoa satuttaisiin tarvitsemaan. Idea kuitenkin kuivui kasaan, kun hiekkalaatikko siirrettiin varjoisampaan kohtaan ja terassille rakennettiin valokatos.

Entä jos tonkkiin valaisikin tolpat esimerkiksi sulkapalloverkkoa varten? Tai voisiko tonkkaan saada pystyyn pienen koripallokorin? No jaa, tämä aihe vaatii vielä paljon pohdiskelua. Lopputuloksen olisi kutenkin miellytettävä silmää ja oltava tavalla tai toisella käytännöllinen.

Nyt sitten vain odottelemaan, että lumet sulaisivat. Jospa tänä vuonna malttaisin odottaa ainakin ulkomaalausten suhteen siihen asti, että lämpötila ehtii plussan puolelle.