Pienen eteisen säilytysratkaisuja

Vaikka meidän pieni eteinen laitettiin uuteen kuosiin pari vuotta sitten muun rempan yhteydessä, niin taaperon kenkä- ja vaatemäärän kasvaessa alettiin kaivata enemmän säilytystilaa. Eihän tuohon pieneen koppiin määräänsä enempää toki mahdu, mutta nyt haluttiin ottaa jokainen mahdollinen neliösentti käyttöön.

Lähtötilanne näkyy alla vasemmalla. Seinälle oli kiinnitettynä Ikean Mackapär-hyllykkö, jossa oli neljä koukkua seinän vieressä ja edessä tilaa lastenvaatteiden henkareille. Lattialle oli nikkaroitu kenkähylly liimapuulevystä.

Ennen ja jälkeen kuvat eteisestä.

Lisää säilytystilaa lähdettiin hakemaan hyllyillä, jotka ulottuisivat seinästä seinään (tai paremminkin seinästä kaapin kylkeen). Valmiita hyllyjä ei oikeassa koossa ollut tietenkään saatavilla, joten ne päädyttiin sahaamaan 9 mm paksusta koivuvanerista. Hyllyjen reunoja hiottiin melko reilusti, jotta niistä tuli mukavan pyöreitä.

Hyllyistä haluttiin vaaleat, melkein valkoiset. Pinnan olisi lisäksi oltava mahdollisimman kestävä, joten päädyttiin maalin sijasta sävytettyyn lakkaan (Tikkurilan Kiva -kalustelakka). Valinta oli sinänsä melko rohkea, koska yleensä saan lakalla aikaiseksi kaikkea muuta kuin siistiä jälkeä. Tälläkin kertaa opin joka lakkauskerralla jotain uutta ja ehkä, jos projektin aloittaisi uudestaan, osaisin vihdoin käsitellä lakkaa jotenkuten järkevästi. Todennäköisesti seuraavaan lakkausurakkaan menee kuitenkin sen verran aikaa, että unohdan taas kaiken oleellisen ja aloitan sotkemisen jälleen alusta.

Jos jotain vinkkejä pitäisi antaa, niin 1) muista ohuet kerrokset, 2) varo nopeaa kuivumista eli lopeta ajoissa ja 3) hanki hyvät työvälineet!

Koska hyllyt haluttiin saada ihan seinään kiinni, päädyimme käyttämään perinteisiä seinäkiskoja ja hyllynkannattamia. Tämä taktiikka toki vaati sen, että hyllyihin piti sahata kolot kannattimien kohdalle.

Pienen eteisen säilytysratkaisuna kustomoidut hyllyt.

Koukuiksi haluttiin jotakin käytännöllistä, yksinkertaista ja kohtuuhintaista (kuva yllä). Eräs toinenkin koukkumalli puhutteli, mutta 20 euron kappalehinta olisi jo tuntunut budjetissa. Kahdeksan tuplakoukkua aikaisemman neljä yksittäisen koukun sijaan – ei paha.

Pienen eteisen kenkien säilytysratkaisuna kustomoidut hyllyt.

Alas tehtiin samanlaiset hyllyt kuin ylöskin, jotta pieni tila näyttäisi yhtenäisemmältä.

Kiva-lakka teki hyllyistä mukavan vaaleita, mutta puun kuviot näkyvät silti hauskasti pinnasta läpi.

Lopuksi eteiseen lisättiin vielä yksi koukkurivistö ulko-oven viereen, jotta pikkutyyppikin ylettyisi laittamaan takkinsa naulaan. Lopullinen koukkulukema nousi siis 13 kappaleeseen.