Pari sanaa paneelista

Remontin vaiheiden suunnittelu ja materiaalien valinta aiheuttaa yleensä kirjoittajassa vähän liiankin suuria tunteita (asia menee joko niin tai näin, mutta ei missään nimessä siltä väliltä). Onkin siis ollut yllättävää huomata, että myös neutraaleja pintaremonttimateriaaleja on olemassa. Esimerkki tällaisesta mystisestä tuoteryhmästä on kattopaneelit. Kunhan on valkoinen ja siisti, niin kaikki käy.

Näillä spekseillä kun lähti selaamaan kauppojen valikoimia ja lisäsi vielä mukaan rajaukset mdf ja ympäripontattu (STP), niin vaihtoehtoja ei enää lähimmästä kaupasta hirveästi löytynyt. Paneeliksi valikoituikin Kodin Terrasta (ellei kukaan ehdota parempaa / nätimpää / helpompaa / halvempaa):

REG STP Kattopaneeli MDF Ympäripontattu 0-sauma 8x195x2070 Mel Valkoinen

Kyseessä on sama tuote, minkä kuva täällä jo aikaisemmin vilahtikin.

Aluksi ajattelin, että paneeli olisi saanut olla hieman kapeampaa, mutta lattian tuijottelu muutti mielen. Nykyinen laminaatti nimittäin vastaa leveydeltään tuota paneelia, joten kerrankos sitä kuvittelee lattian katoksi… (ja hyvältähän tuo näytti :).

Asennusohjeiden suhteen netistä löytyy kiitettävän paljon tietoa. Valitettavasti mukana on myös ristiriitaista infoa. Jos paneelit pitäisi iskeä kiinni kattoon tämän hetken tiedoilla, niin valitsisin koolaukseen rimat kokoa 45 x 45 mm ja rimoitusväliksi 300 mm. Vähemmälläkin voisi ehkä pärjätä, mutta näillä valinnoilla kuvittelisin estettävän katon mahdollinen roikkuminen. Lopullinen speksien valinta jäänee siihen hetkeen, kun nähdään paneelin virallinen asennusohje ja tavoitetaan asiantunteva myyjä.

Katon asennussuunnaksi tulee yleisesti suositeltu valon suunta. Tällöin paneelit myös kulkevat samaan suuntaan kuin viereisessä olohuoneessa jo valmiiksi olevat paneelit. Saumojen paikkojen suhteen ajattelin olla yhtä laajakatseinen kuin kattopaneelin valinnassa. Kunhan ei tule todella kapeita paneelipaloja riviin reunimmaiseksi tai kahden viereisen rivin saumat ihan lähekkäin toisiaan, niin saumat saavat olla puolestani millaisessa muodostelmassa vaan.

Karkeasti laskettuna paneelin menekki tulee olemaan seuraava:

  • makuuhuone 1: 12.5 m
  • makuuhuone 1: 10.5 m
  • komero 1: 1.3 m
  • komero 2: 1.2 m
  • + 10 % eli 2.55 m2
  • Yhteensä: 28 m2 

Yhden paneelipaketin riittoisuudeksi kuvataan 1.9 m2, joten paketteja tarvitsee vähintään 15 kpl. Todellisuudessa kaupasta tulee kuitenkin lähtemään mukaan muutamia paketteja enemmän. Rimaa, johon paneelit kiinnitetään, kuluisi 30 cm välein laitettuna noin 100 m.