Remontin marssijärjestys

Tälle keväälle (ja kesälle ja syksylle) olisi suunnitteilla omakotitalon remontti. Tarkoituksena on uusia kaikki sisätilojen peruspinnat ja ainakin vesiputket. Koska remppa sisältää kerralla niin monta eri vaihetta, pintaa ja nurkkaa, sen suunnittelu tuntuu aikaisempia pintaremppoja hivenen haastavammalta. Jotta asiaan tulisi jotain rotia, niin olisi ehkä aika laittaa ylös rempan vaiheita siinä järjestyksessä kuin niiden soisi tapahtuvan (toki osa tekemisistä tulee menemään limittäin ja lomittain). Samalla voi kätevästi listata, mitä kaikkea on vielä miettimättä ja tekemättä suunnittelun saralla.

1. Uuden takaoven teettäminen

Tälle hommalle tarvittaisiin hinta-arvio ja tekijä. Käytännössä työ sisältää patterin poistamisen, uuden oviaukon tekemisen, oven ja mahdollisen ikkunan hankinnan sekä viimeksi mainittujen asennuksen.

Tekemisen nykyinen tila: Tarjousta pyydetty neljästä eri paikasta.

2. Mahdollinen väliseinän purku keittiön ja olohuoneen väliltä 

Kyseinen väliseinä jakaa selvästi mielipiteitä. Itse olen tällä hetkellä seinän säilyttämisen kannalla.

3. Makuuhuoneiden ja komeroiden kattojen kunnostus/vaihto 

Makuuhuoneen katot muistattavat jonkin sortin styrox-levyä. Tarkoituksena olisi poistaa kyseiset levyt ja asentaa niiden tilalle valkoiset kattopaneelit. Myös verholaudat poistetaan ennen uuden katon asentamista (eikä uutta verholautaa tehdä). Erityisiä vaatimuksia katolle ei ole, kunhan se on valkoinen ja siisti. Alempana havainnekuvaa siitä, miltä uusi katto voisi ehkä näyttää. Tarkempia tietoja projektin kulusta saanee vasta sitten, kun alkuperäisten styrox-levyjen alle pääsee kurkkaamaan.

4. Olohuoneen, keittiön ja tuulikaapin paneelikattojen maalaus

Näissä huoneissa on puunväriset kattopaneelit ja ne halutaan maalata valkoisiksi. Samalla poistetaan verholaudat. Jotta urakka ei paisuisi vallan mahdottomaksi, niin suurta lakanpoisto- ja hiontaoperaatiota ei suoriteta ennen maalausta. Toki jonkinlainen peruspuhdistus/pyyhintä on paikallaan. Lisäksi olohuoneesta tulee purkaa komerosaareke ja tuulikaapista poistaa korkea kaappi, jotta katot saadaan maalattua kokonaisuudessaan.

Tällä hetkellä ajatuksissa olisi pohjamaalata pinnat Tikkurilan Otexilla (tai Multistopilla tai Tixomatt:lla) ja jatkaa sitten esimerkiksi Paneelikatto Valkoisella tai jollakin puupinnoille soveltuvalla kalustemaalilla.

5. Makuuhuoneiden seinäpinnat ja listat (ks. myös kohta 6)

Molempien makuuhuoneiden seinistä pitää poistaa ensin vanhat tapetit, jonka jälkeen seinät maalataan valkoisella ja muutama seinä tapetoidaan. Lisäksi huoneisiin laitetaan uudet valkoiset lattia-, katto- ja ovilistat. Seinämaaliksi käy joku perushyvä (ja kestäväksi väitetty) sisämaali kuten esimerkiksi Remontti-Ässä (valkoisena ilman sävytystä). Tapetti tulee olemaan valkoinen Key to Fairyland. Listat saavat olla valkoista peruslistaa.

 • Mitä seuraavaksi:
  • Päätä tapetoitavat seinät ja laske tarvittava tapetin määrä
  • Tilaa tapetti
  • Laske tarvittavien listojen määrä

6. Makuuhuoneiden komerosyvennykset

Makuuhuoneiden komeroissa on tällä hetkellä ruskeat lamelliovet, jotka vaihdetaan remontin yhteydessä valkoisiksi. Samalla tietysti ovia ympäröivät listat vaihdetaan (tai tarvittaessa osittain maalataan) valkoisiksi.

Lisäksi komeroista poistetaan aikaisemmat hyllyt, jotta seinät saadaan maalattua valkoisiksi. Mikäli tapettia jää yli, voi komeron takaseinän myös tapetoida. Komeroon jätetään paikoilleen alkuperäinen metallinen henkaritanko. Kun komeron kaikki pinnat on uusittu, asennetaan komeroon uudet hyllyt. Tarkoituksena olisi tehdä seinästä seinään ulottuvat hyllyt (2-3 hyllyä henkaritangon sekä ylä- että alapuolelle). Hyllylevyksi käy rautakaupan perushyllylevy tai vastaava.

 • Mitä seuraavaksi:
  • Etsi sopivat valkoiset lamelliovet ja tilaa ne

7. Olohuoneen seinäpinnat ja listat

Olohuoneesta poistetaan ensin vanhat tapetit, jonka jälkeen seinät maalataan valkoisiksi (sama maali kuin makkareissa). Lisäksi osa seinistä tapetoidaan (sama tapetti kuin makkareissa). Lisäksi kaikki listat vaihdetaan täälläkin valkoisiksi.

Takan vieressä olevat seinälaatat maalataan valkoisiksi, mikäli laatat ovat siististi kiinni seinässä. Myös takan takana oleva tiiliseinä maalataan valkoiseksi.

 • Mitä seuraavaksi:
  • Päätä tapetoitavat seinät ja laske tarvittava tapetin määrä
  • Tilaa tapetti- Laske tarvittavien listojen määrä
  • Tarkista, soveltuvatko takan vieressä olevat seinälaatat maalattaviksi ja valitse sopiva maali (pohjamaaliksi Otex, päälle Remontti-Ässä (tai Luja 20))
  • Tarkista tiiliseinälle sopiva maali (pohjamaaliksi Otex, päälle Remontti-Ässä (tai Luja 20))

8. Vaatehuone

Vaatehuoneen katto, seinät ja listat käsitellään kuten edellä mainituissa tiloissa. Ennen töihin ryhtymistä vanhat hyllyt tietysti poistetaan ja niiden tilalle suunnitellaan lopuksi uusi säilytysjärjestelmä.

 • Mitä seuraavaksi:
  • Tarkista katon materiaali

9. Lattia

Lattiaksi tulee laminaattia. Joko hyvin vaaleaa (lähes valkoista) tai mökkimäistä puukuosia. Tällä hetkellä lattiassa on kuuleman mukaan kaksi kerrosta muovimattoa, joista (ainakin) toisen voisi poistaa ennen laminaatin asennusta. Laminaatin alle tulee luonnollisestikin taas jonkinlainen alusmateriaali.

10. Keittiö

Keittiö olisi tarkoitus uusia kokonaan ja urakka alkaa varmasti vanhan keittiön purkamisella. Lattiaan on tarkoitus laittaa laminaatti omin voimin ennen uusien kaapistojen asentamista. Keittiö hankitaan suurimmalti osin Ikeasta (Metod-runko ja ovina Ringhult korkeakiilto valkoinen). Kaapit kootaan mahdollisimman valmiiksi itse, mutta asennuksesta vastaa toivottavasti ammattilainen. Samalla tulee uusittavaksi vesiputkia ja välitilakin pitäisi laatoittaa uudelleen. Tästä aiheesta tarkemmin myöhemmin.

 • Mitä seuraavaksi:
  • Viimeistele keittiösuunnitelma
  • Tarkista, minkälainen liesituuletin keittiöön tulee hankkia

11. Kylpyhuone

Kylpyhuone uusitaan kokonaan ja asialle pitäisi saada ammattilainen. Itse kuitenkin halutaan valita (eli ostaa erikseen) esimerkiksi laatat, pesuallas ja allaskaappi, peilikaappi, suihkuseinä, pyyhekoukut, ”shampooteline” ja mahdollinen pyyhepatteri.

Seinälaatat tulevat olemaan enimmäkseen valkoisia (perus kirkasta laattaa sekä efektilaattaa) ja joukkoon saattaa päästä hieman mustaa. Lattiasta tulee tumman harmaa (laatta on jo valittu, kunhan se ei lopu kaupasta ennen ostohetkeä).

Uusien vesiputkien toivotaan kulkevan seinien sisässä ja lattiaan halutaan lattialämmitys. Kalusteiden paikat tulevat pysymään samoina kuin ennen remonttia.

Tästäkin aiheesta lisää myöhemmin.

12. Sauna

Sauna laitetaan kokonaan uusiksi. Tarkennuksia myöhemmin.

13. WC

WC menee täysin uusiksi kuten kylppäri ja saunakin. Tähän tilaan halutaan hankkia erikseen ainakin pesuallas, allaskaappi, peilikaappi ja säilytyskaappi sekä naulakot.

14. Eteisen, WC:n ja kylpyhuoneen ovien vaihto

Näiden ovien halutaan jatkossa aukeavan eri suuntiin kuin tällä hetkellä (siis saranat toiselle puolelle oviaukkoa), joten uudet ovet lienevät paikallaan.

* Radon-remppa

Jossain vaiheessa olisi tarkoitus teettää myös radon-remppa. Tämän aikataulu ei ole sidottu sisärempan vaiheisiin.

* Ilmalämpöpumpun asennus

Tämän asennusta voi alkaa kaavailla, kun laitteelle sopiva seinä saadaan maalattua alta pois.

No niin, siinä oli remppa-ajatusten alkuja. Laitan tämän listan näkymään myös ihan omalle sivulleen, johon pääsee tuosta blogin yläpalkista. Yritän päivitellä rempan suunnitelmia ja vaiheita sivulle sitä mukaa kun jotain selviää.