Häiden järjestäminen kesällä 2021 – Kiusaako korona ja muita mietteitä?

Niinhän me päätettiin, että mennään ensi kesänä naimisiin. Periaatteessa prosessi on melko yksinkertainen, mutta mahdollinen hääjuhla teettää enemmän työtä (ainakin ajatuksen tasolla). Se on jo selvä, että mitään perinteistä, isoa ja hintavaa tilaisuutta ei olla järjestämässä, mutta ehkä kuitenkin jotain vähän enemmän kuin maistraatin kautta mäkkäriin. Vaikka viimeisimmäksi mainittu vaihtoehto kyllä välillä houkuttelisikin.

Toisaalta olisi kiva kutsua juhlimaan vain kaikista lähimmät ihmiset, mutta kerrankin olisi myös tarpeeksi hyvä syy kutsua kokoon se pieni joukko sukulaisia, joihin ei arjessa tule pidettyä yhteyttä. Juhlan alustavaksi ajaksi satuttiin tosin valitsemaan monelle varmasti kiireinen tai muuten tapahtumarikas kesäkuukausi, joten se jo osaltaan rajoittanee vieraiden määrää, vaikka kutsuja laitettaisiinkin matkaan isompi määrä.

Jännä sinänsä, kuinka hyvin erilaiset hääperinteet ja hääjuhlan peruskaava pitävät pintansa vuodesta toiseen. Toki joukossa on enemmän ja vähemmän yksilöllisiäkin ratkaisuja, mutta silti. Meillä ei ole ehdoin tahdoin tarkoituksena yrittää vältellä hääjuhliin liittyviä perinteitä, mutta heti tulee mieleen ainakin muutama kohta, joissa mennään todennäköisesti eri polkua.

Hääsivustoilta löytyy loputtomia to do -listoja häiden järjestämiseen liittyen ja pakkohan niitäkin oli jo vähän käydä vilkaisemassa. Huonolla menestyksellä. Alla on muutamia silmiin sattuneita kohtia ja niistä heränneitä ajatuksia.

  • Laatikaa budjetti (ja säästäkää). Aika paljon tuli vastaan juttuja isoista hääbudjeteista, häihin säästämisestä ja häälainasta. Siis mitä? Onhan hääpäivä ja sen juhliminen iso juttu, mutta ei tuntuisi hyvältä tuhlata asiaan ainakaan lainarahaa. Muutenkin halutaan juhlia maltillisella budjetilla. Säästetään pari vuotta ennemmin vaikka uusiin ulko-oviin kuin hääjuhlaan (niin tylsältä kuin se kuulostaakin).
  • Miettikää, miten vieraat saa viihtymään. Ohjeissa suositellaan hyvää ruokaa, juomaa, musiikkia ja tarkasti mietittyä istumajärjestystä. Näistä ruokaa ja juomaa suunnitellaan tietysti tarjolle, jos juhlat pidetään, mutta mitään aikataulutettua pöytäpönötystä ei ole tarkoitus järjestää. Mieluummin vapaamuotoisempaa herkuttelua ja ohjelmaksi ennemmin mölkky-, tikka- ja petankkiturnauksia kuin puheita tai muita paikoilleen istuttavia ohjelmanumeroita.
  • Päättäkää häiden teema. Eikö häissä ole jo tarpeeksi teemaa itsessään? No ei vaan, ymmärrän pointin, mutta ainakin pienesti juhliessa erillisen teeman suunnittelu tuntuisi vähän liioittelulta. Meidän ensimmäinen ajatus oli järjestää rennot takapihapippalot kesäjuhlameiningillä, joten kai sekin teemasta menisi.
  • Varatkaa kirkko heti/nyt/ajoissa. Maistraattiin aikoja voi varata vain neljän kuukauden päähän, joten ole tässä nyt sitten aikainen lintu. Ennen maistraattiajan varmistumista ei viitsi edes ajatella mahdollista ajanvarausta kirkkoon avioliiton siunaamista varten. Ja jos päädytään juhlimaan joka suhteessa pienesti, niin silloin kirkko jätetään joka tapauksessa väliin.
  • Varatkaa juhlapaikka heti/nyt/ajoissa. Erillistä juhlapaikkaa ei innostuttu aluksi ajattelemaan ollenkaan, koska oma takapiha houkuttaa yksinkertaisuudellaan ja kustannustehokkuudellaan. Sittemmin on vähän palloteltu ajatusta käydä syömässä jossain muualla (kuin omalla takapihalla), jos juhlat typistyvät vain maistraattikäynnin jälkeiseen syömiseen pienen piirin kesken. Tätäkään paikkaa ei viitsi kauheasti miettiä saati varailla ennen kuin suunnitelmat varmistuvat.
  • Etsikää pitopalvelu ja bändi. Jos ei päädytä kokonaan valmiiseen pöytään, niin tekisi mieli hoitaa tarjoamispuolta mahdollisimman paljon itse. Elävää musiikkia tuskin suunnitellaan mihinkään vaihtoehtoon.
  • Tehkää vieraslista ja tilatkaa kutsut. Kutsut haluaisin tehdä mahdollisimman pitkälti itse. Sähköinen kutsukaan ei ole mahdoton ajatus. Ja jos tosiaan juhlitaan vain minimaalisella porukalla, niin virallisia kutsuja ei tarvita.
  • Päättäkää kaasot, bestmanit ja kumppanit. Jotenkin tällainen roolitus ei tunnu tarpeelliselta.
  • Varatkaa valokuvaaja. Kivat kuvat kiinnostaisivat, mutta tämäkään kohta tuskin aiheuttaa toimenpiteitä.
  • Päätä häätyyli, hanki hääpuku ja varaa kampaaja sekä meikkaaja. On oikeastaan todella hassua, kuinka ihanana ajatuksena häämekon valintaa ja häätyylin hiomista voi noin yleisesti pitää, mutta kuinka siitä on kuitenkin todellisuudessa valmis pitkälti luopumaan. Olisihan se hauskaa pukeutua nätisti ja muutenkin laittautua kerran viimeisen päälle, mutta ei ehkä kuitenkaan niin hauskaa, että olisin valmis sijoittamaan esimerkiksi kuukauden nettopalkan (tai useamman kuukauden hoitorahan) pukuun, jota käytetään vain kerran. Ja sitten vielä se kaikki muu varustelu ja puunaus. Lisäksi tällaisen epävakaan ihon omaavana ärsyttäisi suunnattomasti, jos kaiken panostuksen jälkeen heräisi hääpäivän aamuna silmät umpeen turvonneina ja muutenkin epämääräisen kipeänä ja punaisena.

Olen ihan yllättynyt, kuinka vastarannan kiiskeltä onnistun tämän asian kanssa kuulostamaan. Minä jos kuka yleensä innostun projekteista. Etenkin sellaisista, jotka vaativat enemmän tai vähemmän luovaa suunnittelua, askartelua, tuunausta ja kaikkea muuta kivaa pikkunäpertelyä.

Todennäköisesti tällä hetkellä intoa ja viitseliäisyyttä vie rajallinen aika, jota moisiin hömpötyksiin olisi käytettävissä. Viime aikoina olen kuluttanut taaperon päikkärihetketkin (eli päivän oman aikani) pänttäämällä pääsykokeisiin, mikä sekään ei ole hurjan hauskaa, mutta tuntuu astetta hyödyllisemmältä kuin kutsukorttien tai koristeiden askartelu.

Ja kai se koronakin on mainittava. En ole halunnut kirjoittaa tähän mennessä asiasta sanaakaan, mutta kyllähän tuo virusviheliäinen jossain takaraivossa päätöksiin vaikuttaa. Ei ole ollenkaan varmaa, voiko ensi kesänä järjestää juhlia tai ainakaan yhtään isompia sellaisia. Kaikki suunnittelu ja vaivannäkö saattaisi siis valua hukkaan. Ja vaikka koronatilanne helpottaisikin, ensi kesänä ihmisillä lienee jo edessä monet tältä vuodelta rästiin jääneet pippalot. Lisäksi pitkän pakollisen kotoilun jälkeen monille saattaa olla mieluisampaa matkustella ja reissata vapaasti loputtomien sukulaisjuhlien sijaan. Juhlapaikat ja pitopalvelut lienevät myös melko täystyöllistettyjä ensi kesänä, jos korona hellittää otettaan. Eli korona sitä tai tätä, niin ensi kesä vaikuttaa kaikkea muuta kuin käytännölliseltä ajalta järjestää isompia juhlia.

Oman lisänsä soppaan tuo vielä taaperon suhtautuminen juhliin. Vaikka pikkutyypin meno on yleensä reipasta ja uusiin asioihin suhtaudutaan uteliaasti, niin välillä uudet tai normaalista poikkeavat tilanteet pääsevät yllättämään. Saattaa siis olla hieman riskialtis ajatus, että rauhallisen koronakotoilun jälkeen kutsuisi talon ja takapihan yhtäkkiä täyteen pikkutyypille tuntemattomia henkilöitä, vaikka sukulaisia olisivatkin. Suurempi ihmisjoukko jossain kodin ulkopuolisessa tilassa mahdollistaisi tarvittaessa taaperon kanssa kotiin lähtemisen, mutta ne juhlat jäisivät sitten väliin niin pikkutyypiltä kuin joltakin läheiseltäkin.

Näiden näkemysten pohjalta alussa mainittu maistraatin kautta mäkkäriin -vaihtoehto ei kuulosta enää yhtään niin epätodennäköiseltä kuin hetki sitten. Onneksi reilussa puolessa vuodessa ehtii vielä muuttaa mieltään juhlien suhteen monta kertaa ja kehitellä suunnitelmia. Vaikka on sitä ehditty jo miettiä hääpäivän vaihtamistakin, koska alkuvuodesta 2021 on tulossa hauska talvinen palindromipäivämäärä. Että jos mentäisiinkin naimisiin maistraatissa talvella ja juhlittaisiin sitten kesällä tai…

Ei tainnut jäädä epäselväksi, että hieman ovat vielä suunnitelmat levällään. Tärkeintä lienee muistaa, että jokainen saa juhlia juuri niin kuin itse haluaa. Muulla ei oikeastaan olekaan merkitystä, kunhan tärkeä päivä olisi tunnelmaltaan keveä ja kaikille osallistujille mukava, eikä sitä ennen tai sen jälkeenkään tarvitsisi stressata tai kiristellä hampaita.