Ennen ja jälkeen: Pesutilat

Vielä ehtii kirjailla muutamat remppamuistot tälle vuodelle. Tällä kertaa kuvatulvan kohteena ovat kylpyhuone, wc ja sauna. Kyseisen kolmikon remontti oli stressaavin, kallein ja eniten suunnittelua vaatinut osanen alkuvuonna toteutetussa talon täysrempassa.

Näistä kohteista ei valitettavasti ole tarjolla yksiselitteisiä ennen-kuvia. Pientä kurkistusta lähtötilanteeseen voi kuitenkin saada tästä kylpyhuoneen seinästä, josta on jo muutama laatta irrotettu:

Lisää kurkistuksia: Vasemmalla kylpyhuone lattialaattojen poiston jälkeen. Keskellä kurkistus vessaan. Ja oikealla mallia kylpyhuoneen alkuperäisistä lattialaatoista. 

Sauna oli alun perin sen verran pimeä, että ennen-kuva olisi ollut varsin mustanpuhuva. Tässä se sauna kuitenkin oli ennen purkamista:

Alla olevassa kuvassa näkyy vaiheessa oleva kylpyhuone. Kuvanottohetkellä alkuperäistä seinäpaneeliakin on ollut vielä paikoillaan. 

Ja sitten kokoelma vaiheessa-kuvia: kylppärin katto, saunanurkka ja saunan tiiliseinä.

Ikävin, pölyisin ja meluisin yllätys oli kylppärissä, kun lattiaa jouduttiin piikkaamaan auki yhden päivän ajan:

Tässä vaiheessa kylppäri alkoikin sitten näyttää jo lupaavalta:

Ja vihdoinkin valmista:

Seinälaataksi valikoitui Pukkilan Kaarna-sarjan isompaa (25×55 cm) laattaa valkoisena ja mustana. Saman sarjan pienempi laatta olikin jo tullut tutuksi aiemmasta remontista. Laatat ovat sopivan yksinkertaisia, jotta niihin ei pääse helposti kyllästymään, mutta samalla kiiltävä pinta ja viivastruktuuri estävät laatoista muodostuvaa pintaa olemasta liian tylsä. 

Lattialaatta on tuttua ja turvallista 10×10 neliötä (siis sellaista, mitä saa suoraan lähimmän remppakaupan hyllyltä). Sävyksi valikoitui tumma, lähes musta laatta. Etsinnässä oli alun perin hieman eläväisemmän värinen laatta, jonka pinta ei olisi ihan näin samea tai karkea, mutta sellaista ei tuntunut löytyvän kohtuu hintaan sitten niin millään. 

Pesuallas ja allaskaappi (Lillången) ovat Ikeasta. Samoin peilikaappi (Lillången). Hanamerkiksi valikoitui tietysti Oras ja ihan tutuilla perusmalleilla mentiin (Safira ja Optima).

Katto on sileää levyä, joka maalattiin Tikkurilan Lujalla. Tällä tavoin katosta tuli paneelikattoa yksinkertaisempi ja eleettömämpi. Valaistuksessa päädyttiin upotettuihin led-valoihin. Suunnitelma meinasi tosin aluksi kariutua siihen, että löysimme kaupoista vain kertakäyttöisiä led-valaisimia (on kuulemma nykyajan suuntaus). Onneksi sähkömiehen kautta saatiin kuitenkin sellaiset yksilöt, joihin onnistuu tarvittaessa lampun vaihto.

Vesiputket uusittiin kokonaan rempan yhteydessä ja ne kulkevat nyt nätisti piilossa laattojen takana. Lattialämmitys hellii jalkapohjia ja pitää tilan kuivana.

Naulakoita pyrittiin asentamaan joka kohtaan, mihin niitä vain käytännöllisesti sai (yhteensä 12 koukkua – eikä yhtäkään liikaa). Myös pieni kokoon taittuva kuivausteline saatiin seinälle. Pesutornille suunniteltiin tila siihen yhteen ainoaan nurkkaan, johon sillä oli mahdollisuus mahtua.

….

Wc puolestaan päätyi näyttämään tältä:

Vessan suurin haaste oli tilan pienuus. Ongelma saatiin kuitenkin ratkaistua mukavasti hankkimalla tilaan mahdollisimman kapeat kalusteet. Ikean kapein Lillången allas (kaappeineen) on 27 cm syvä, ja seinällä näkyvät kaapit (Ikean Godmorgon) ovat vain 14 cm syviä (mutta 96 cm korkeita!). Pönttönä on perus IDO, johon olen yllättäen innostunut lisäämään Fresh wc -raikastinpuikkoja (vaikka en niihin aluksi uskonutkaan).

Sitten näkymä valmiista saunasta:

Lauteiden ja seinäpaneelien materiaaliksi valittiin lämpökäsitelty haapa, joka sai pintaansa parafiiniöljykerroksen. Uusi kiuas on puilla lämpiävä kuten edeltäjänsä, ja kiukaan takaista nurkkaa koristaa rouheat kivilaatat.  

Hyvin on kiuas toiminut. Testattu melkein joka ilta muuton jälkeen 🙂

Kuulostaa hauskalta ja kivalta pikkuprojektilta näin jälkikäteen kuvattuna. Tosiasiassa siinä meni kyllä muutama tovi ennen kuin päästiin ihastelemaan uusia pintoja ja saatiin huokaista helpotuksesta.

3 Kommenttia

 1. Moi!

  Suunnittelen samanlaista komboa omaan vessaani, mitä teillä WC eli lillången-allas+samanlainen allaskaappi kuin teillä ja saman sarjan 14 cm syvä peilikaappi. Kaipaisin kipeästi käyttäjäkokemuksia altaasta ja kaapista siltä kantilta, että jos kumartuu altaalle pesemään kasvonsa tai sylkemään lavuaariin hampaidenpesun yhteydessä, jääkö kasvopesulle pesulle riittävästi tilaa? Kopsahtaako pää ikävästi peiliin tai sen kulmaan? Kun allas on vain 27 cm syvä ja kaappi kuitenkin 14 cm, niin tämä vähän mietityttää. Entä ihan tavallisesti käsiä pestessä, tuntuuko, että naama on kiinni kaapussa,vai mahtuuko ihan hyvin toimittamaan näitä arkisia asioita? Kuinka korkealle suosittelisit asentamaan kaapin, jotta edellä mainitut mahtuisi toimittamaan hyvin ilman pulmia ja ylimääräisiä kuhmuja?

  Kiitos kamalasti jo etukäteen!

  -Laura

 2. Käsien pesu on luonnistunut kapeassa altaassa hyvin (ei ole tullut ajateltua koko asiaa, joten ongelmia ei ole ilmennyt).

  Kasvojen ja hampaiden pesut on tehty yleensä toisessa paikassa, joten niiden osalta ei ole kunnon käyttökokemusta. Altaan yläreunan ja peilikaapin alareunan välissä on meillä tilaa 29 cm, mikä on kyllä noihin touhuihin turhan vähän. Siis onnistuu toki, jos on pakko, mutta pää on suuressa vaarassa osua peilikaapin reunaan. Voisin kyllä kuvitella, että peilikaapin ollessa vähän ylempänä, nuokin pesut onnistuisivat ihan ok.

  Näin kapeaan vessaan en suostuisi ottamaan enää leveämpää allasta tilaa viemään 🙂

Kommentit on suljettu.