Blogimuutto Bloggerista WordPressiin

Joka ikinen kerta, kun olen tehnyt blogiin isompia muutoksia, projekti on päättynyt vannomiseen ”ei koskaan enää”. Vaikka muuten olen vuosien varrella tykännyt siirrellä kimpsujani ja kampsujani uusiin konkreettisiin osoitteisiin, muuttointo ei ole koskaan ulottunut sähköiseen maisemanvaihdokseen asti. On jotenkin paljon palkitsevampaa rempata uuden kodin olohuone ja kantaa sohva muuttoautosta sisään kuin siirtää tekstejä yhdestä abstraktista paikasta toiseen ja metsästää puuttuvia kuvatiedostoja.

Pieni blogihistoriani alkoi vuonna 2009 Bloggerista, jossa ehdin viihtyä yli kymmenen vuotta. Näin jälkeen päin ajateltuna olisi ollut hyvä siirtyä omalle tontille jo paljon aikaisemmin, koska kyseinen alusta ei enää pitkään aikaan taipunut sellaiseen muotoon kuin olisin halunnut ja moni asia piti tehdä vaikeimman kautta. Laiskana kuitenkin viivyttelin lähtöä, kunnes vihdoin viime kesänä sain inspiraation opetella WordPressin käyttöä.

Jotta tätäkään asiaa ei olisi tullut tehtyä liian helposti, valitsin ensin hosting-palvelun, jonka hinta alkoi tuntua turhan kalliilta. Lisäksi, pitkällisestä pohdinnasta huolimatta, valitsemani teema ei käytännössä ollutkaan niin kätevä kuin toivoin ja blogitekstien siirto kaikkine fiksauksineen sai WordPressini hieman sekaisin.

Niinpä päätin tehdä kaiken vielä kerran. Valita uuden nimen sekä osoitteen blogille ja siirtää osan vanhoista blogiteksteistä uudelle tontille. Lisäksi etsin alkuperäiset kuvatiedostot vanhoihin teksteihin, jotta voin halutessani päästää irti maksulliseksi muuttuneesta Flickr-kuvapalvelusta. Toki olisin voinut pitää vanhan nimen ja osoitteenkin, mutta koin uuden aloittamisen teknisesti paljon helpommaksi. Päätin myös lopettaa automaattisen ohjauksen vanhasta Blogger-blogista WordPressin puolelle, jotta saan pidettyä kuvion nyt ja jatkossa mahdollisimman simppelinä.

Onko ollut kiva projekti? Ei.

Olenko tyytyväinen, että aloin sähköiseen muuttoon ja päädyin WordPressiin? Kyllä.

WordPressin käyttötaitoni ovat vielä vasta-alkajan tasolla, mutta jo nyt saan toteutettua asioita, joihin Blogger-blogi ei kymmenessäkään vuodessa taipunut. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Blogger olisi millään muotoa huono, vaan sitä, että WordPress antaa huomattavasti enemmän mahdollisuuksia.

Vaikka välillä blogin kanssa nyhjätyt tunnit tuntuvat olevan hukkaan heitettyä aikaa, niin onhan tämä hauska tapa päästää luovuus valloilleen. Ja kai se lienee jo osa yleissivistystä, että osaa pistää tarvittaessa pystyyn jonkinlaiset nettisivut.