|

Askartelupiste järjestykseen – Ikean Skådis ja Kvissle

Minimalismin ja järjestyksen ystävän pitäisi tietää, että on parempi vaihtoehto karsia tavaraa kuin ostaa lisää säilytysjärjestelmiä. Silti löydän itseni kerta toisensa jälkeen kehittelemästä suunnitelmia, jotka maksimoisivat johonkin kotimme nurkkaan mahtuvan tavaramäärän. Lopulta suunnitelmat yleensä vievät rautakauppaan, Ikeaan tai molempiin. Viimeisin projekti vei vain Ikeaan, koska tuunaus-, maalaus- ja rakentelusäät alkavat olla jo ohi tältä vuodelta.

Tällä kertaa projektin tavoitteena oli saada säilytystilaa erilaisille askartelu- ja piirustustarvikkeille pikkutyypin uuden pöydän ääreen. Alun perin olin ajatellut, että huoneen nurkkaan voisi joskus tehdä kunnon hyllykön mittojen mukaan, mutta sitten alkoi kiehtoa ajatus vähän nopeammin toteutettavasta ratkaisusta.

Pienen etsiskelyn jälkeen Ikean Skådis-järjestelmä pisti silmään simppelinä vaihtoehtona. Säilytysseinään on saatavissa paljon erilaisia osia, joita on helppo siirrellä, eikä kokonaisuus näytä liian levottomalta. Purkit, hyllyt, koukut ja klipsut ovat metallia, joten uskoisin niiden kestävän hyvin aikaa ja käyttöä. Puukuituinen taustalevy saattaa sen sijaan ottaa helpommin osumaa, mutta sen voinee tarvittaessa maalata myöhemmin uudestaan.

Mikään Skådis-järjestelmän yksittäisistä osista ei maksa paljon, mutta jos koko taustalevystä haluaa ottaa ilon irti, niin kokonaisuuden hinta nousee jo melkein kalliin oloiseksi. Itsekin tuli jätettyä muutama suunniteltu kynäpurkki ostamatta, kun kokonaissummaa alkoi kertyä. Nyt kun systeemiä on päästy testaamaan ja se on toimivaksi todettu, niin kotiutetaan ehkä muutama purkki lisää myöhemmin.

Tosin viime aikoina Ikean valikoimista on järjestäen poistettu meille kotiutettuja sarjoja, joten saa nähdä, vieläkö osia löytyy seuraavalla ostosreissulla. Välillä onkin tullut mietittyä, onko Ikea tihentänyt valikoimansa vaihtuvuutta vai olenko vaan tullut vanhaksi ja aika tuntuu rullaavan entistä nopeammin.

Skådis oli siis pikkusälän säilyttämistä varten, joten jotain muuta piti keksiä papereille, pahveille ja muille isommille läpysköille. Ratkaisuksi valikoitui Kvissle-lehtiteline, joka oli sopivan neutraalin näköinen ja jonka kaksi osaa pystyi yhdistämään kätevästi yhdeksi pidemmäksi pötköksi. Ohjeiden mukaanhan osia ei saisi ketjuttaa, mutta kiinnitimme lopputuloksen seinään myös telineen puolestavälistä, joten ongelmaa ei pitäisi olla. Vähän kyllä kirpaisi tehdä reikiä suosikkitapettiini… Asia, jota yritän vältellä viimeiseen asti.

Lehtitelineen yhteen koloseen ei loppujen lopuksi mahdu kovinkaan paljon tavaraa, mutta on se tyhjää parempi. Ehkäpä telinettä voisi pitää askartelumateriaalien rajoittavana tekijänä.

Kuvissa vilahtava valaisin ei muuten kuulu Skådis- sarjaan, vaikka onkin taustalevyyn kiinnitetty. Nymåne-valaisin sattui vain sopivasti sopimaan kokonaisuuteen ja se saatiin paikoilleen levyn valmiita reikiä käyttämällä.

Nyt vain jännätään, saako tarvikkeet olla telineissään vai alkaako pikkutyyppi pian liiankin omatoimiseksi niiden käytössä. Kunhan ei vain tussit tekisi tuttavuutta tapetin kanssa.

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *