Adventure Labia tekemässä
Geokätköily on niin sosiaalinen tai epäsosiaalinen laji kuin sen harrastaja haluaa siitä tehdä. Itse suosin kätköilyssä nimenomaan omassa ja tutussa seurassa ulkoilua ja uusiin paikkoihin tutustumista. Noin viiden vuoden harrastelun aikana onkin tullut käytyä miiteissä vain kahdeksan kertaa ja näistäkin kaksi on ollut isoja Mega-tapahtumia, joissa on voinut kiertää virikepisteitä tutulla porukalla. Tästä vapaaehtoisesta eristäytymisestä huolimatta en ole voinut olla kuulematta useampaan kertaan epäileviä kommentteja melko uudesta Adventure Lab -ilmiöstä. Mutta oikeasti, oudosta nimestään huolimatta Adventure Lab on melko simppeli juttu.
Adventure Lab on vähän kuin kätköseikkailu, joka voi sisältää 1-5 kohdetta (locations). Jokaisella kohteella Adventure Lab -sovellus kysyy kätköntekijän määrittämän kysymyksen, johon pitää vastata oikein saadakseen kohteen suoritetuksi. Yleensä kohteista on myös kerrottu taustatietoja ennen kysymystä. Kätköttäjä voi lisäksi päättää, tuleeko Adventure Labin kohteet suorittaa tietyssä järjestyksessä.
Adventure Labien hyviin puoliin kuuluu esimerkiksi se, että mitään konkreettista ei tarvitse piilottaa maastoon, jolloin kätkön huoltaminen helpottuu. Lisäksi olemassa olevat kätköt eivät rajoita Labin kohteiden sijoittelua. Iso plussa!
Tällä hetkellä oikeutta Labien tekemiseen tarvitsee hakea erikseen Geocaching HQ:lta. Moni onkin sitten luvan saatuaan ottanut tilaisuudesta kaiken ilon irti, koska ainakin itse olen törmännyt vain viiden pisteen Labeihin (vaikka kohteita voisi olla vähemmänkin). Jos Labien tekeminen joskus vapautuu, toivoisin myös yhden kohteiden Labien yleistyvän. Yhden pisteen Labeja voisi ”poimia” reissuissa ohi mennen kuten tradeja, kun taas pidempiä Adventureja voisi etsiä silloin, kun on enemmän aikaa.
Adventure Labin tekemiseen löytyy virallisia ohjeita täällä ja täällä. Builder, jolla Adventure Lab luodaan, löytyy täältä.
Ennen kuin alkaa täytellä Adventure Labinsa tietoja, kannattaa tehdä hyvä suunnitelma ja valokuvausretki ajattelemiinsa kohteisiin. Jokaisen kohteen kohdalle tarvitaan Labia luodessa kuva, ja paikkoihin sopivat kysymyksetkin pitäisi keksiä. Yleisohjeena lienee antaa paikan puhua puolestaan ja pitää kysymykset yksinkertaisina, mutta se ei mielestäni tarkoita automaattisesti idioottihelppoja kyssäreitä. Onhan tavallisiakin geokätköjä erilaisilla vaikeusasteilla.
Me juuri kävimme kiertelemässä Lepaan kauniissa maisemissa ja valitsimme uuden seikkailumme viisi kohdetta. Samalla kuvattiin kohteita vähän joka suunnasta.
Suoritettuaan jonkin Labin kohteen kätköilijä voi nähdä kätköntekijän haluaman videon, tekstin tai kuvan. Usein Adventure Labiin liittyvän Bonus-kätkön tiedot ilmoitetaankin näissä kohteen suorituksen jälkeen ilmaantuvissa kuvissa/teksteissä. Adventure Labin Bonus-kätkö on vähän kuin mainos seikkailulle. Mainostamisen tarve vähenisi, jos Adventuret tulisivat näkyviksi muiden geokätköjen rinnalle, mutta ainakin vielä ne näkyvät vain omassa sovelluksessaan.
Adventureja suorittaessa jää se puhtain löytämisen riemu usein hieman vähemmälle kuin perinteisessä geokätköilyssä, mutta samalla usein myös välttyy rymyämästä pahimmissa ryteiköissä.