Potkupyörän tuunaus

Taaperolle on haalittu nurkkiin jo useampikin menopeli, mutta kaksipyöräinen potkupyörä vielä puuttui. Tarkoituksena oli katsella moista vasta ensi kesänä, kun pikkutyyppi ei olisi enää yhtä pikkuinen. Eräänä aamuna sattui kuitenkin silmiin annetaan-ilmoitus jo paljon elämää nähneestä potkupyörästä ja siitä se ajatus sitten lähti… kun kerran ilmaiseksi sai.

Rikkinäinen valkoinen potkupyörä.

Satula oli rikki, takapyörä lonksui, kädensijat tuntuivat tahmeilta, etulokasuoja oli rikki ja ruostetta näkyi siellä täällä. Kuitenkin potkupyörä huokui potentiaalia. Runko oli niin vahvaa tekoa, että uskalsin kokeilla pyörää huoletta itsekin. Lisäksi runkoa voi käyttää ”molemmin päin”, jolloin se sopii eri pituisille käyttäjille. Kuinka kätevää!

Korjausta tarvitseva potkupyörän satula.

Kuluneet kovamuoviset renkaat päätettiin pitää entisellään, koska ne rullasivat hiekalla kevyesti ja uusiminen olisi nostanut turhan paljon tuunausbudjettia. Takapyörän lonksuminen korjattiin hankkimalla uusi laakeri hajonneen tilalle.

Potkupyörän ruosteinen laakeri ja uudet vaihtolaakerit.

Koska projekti haluttiin pitää yksinkertaisena ja se tehtiin pitkälti yhdessä taaperon kanssa, runko vain pestiin ennen maalausta. Vanhojen tarrojen hiominen olisi tasoittanut lopputulosta, mutta nyt sellaiselle ei ollut aikaa. Maalaus tehtiin spreijaamalla ja väriksi valikoitui musta. Värien valikoimaa rajasi sopivasti se, että maalin haluttiin sisältävän ruosteenestoainetta ja sopivan suoraan vanhan ruosteen päälle.

Potkupyörän mustiksi maalatut osat.

Maalattu runko sai pientä piristystä vielä heijastintarrasta, joka on turvallisuudenkin kannalta kiva lisä. Lisäksi vaihdettiin kädensijat ja asennettiin soittokello. Uusi satulakin olisi kiva, mutta ainakin vielä mennään ihan satulasuojalla, joka peittää vanhan kuluneen pinnan.

Tuunattu ja korjattu potkupyörä.

Käyttäjä vielä vähän arkailee menopelillä hurjastelua, mutta eiköhän tilanne kohta muutu. Kuvasta on jäänyt näköjään kypärä puuttumaan, vaikka sitä yleensä hienosti käytetäänkin.

Taapero testaamassa potkupyörää.

Hintaa projektille kertyi arviolta hieman alle 30 e. Tuolla summalla olisi jo melkein saanut kaupasta halvan potkupyörän, mutta se tuskin olisi ollut yhtä jykevää tekoa.