Terassin rakentaminen
Nyt se on valmis! Terassi, johon pääsee astumaan suoraan olohuoneesta. Vaikka sokkeli-, salaoja- ja sadevesiremontitkin olivat hyödyllisiä, niin kieltämättä eniten odotettiin projektin päättänyttä terassin rakentamista. Toki pienempää puuhaa on riittänyt terassin valmistuttuakin, kun ovien eteen on nikkaroitu askelmia, pihaa muokattu uuteen kuosiin ja kaikenlaista hienosäätöhommaa tehty ympäriinsä.
Mutta se terassi… Aluksi oli tiedossa terassin paikka, haluttu koko ja hatara suunnitelma. Rinnemäinen tontti aiheutti hieman päänvaivaa ja mietinnän aiheena olikin useampaan otteeseen, kuinka terassin pinta saadaan koko matkalta tarpeeksi alas (luonnollisesti oven alareunan alapuolelle).
Ensimmäisessä vaiheessa maahan kaivettiin kuoppa, jonka pohjalle laitettiin suodatinkangas ja sepeliä. Koska maan ei oleteta pahemmin routivan (ja tontilta löytyy kaivaessa jättimäisiä kivenmurikoita), kaivannosta ei tarvinnut onneksi tehdä kovin syvää. Tasoitetulle sepelipinnalle aseteltiin antura- ja pilarikivet, jotka suunnitteluvaiheessa vaikuttivat varsin käteviltä terassin perustusten osilta. Ei ollut kuitenkaan mikään helppo homma saada jokainen mötikkä oikeaan tasoon ja linjaan toistensa kanssa (oikean korkeuden mittaamiseksi käytettiin apuna laseria).
Onneksi tästäkin vaiheesta selvittiin ja päästiin laittamaan ensimmäiset tukipuut talon suuntaisesti. Alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen tukipuun mitoiksi valikoitui 48×98 (eikä 48×148), jotta rakenne ei nousisi liian korkeaksi.
Välillä tietysti evästettiin.
Koska lähtötaso saatiin tarpeeksi matalalle (kiitos kaivetun kuopan) ja runkopuut valittiin astetta aiottua pienemmiksi, koolauspuut voitiin laittaa tukipuiden päälle. Tämä ratkaisu säästi sekä aikaa että vaivaa, koska vaihtoehtona olisi ollut kiinnittää koolauspuut samaan tasoon tukipuiden kanssa käyttäen palkkikenkiä (joita olisi tarvittu noin 60 kappaletta). Samalla vältyttiin käyttämästä projektissa muita kuin ruostumattomasta teräksestä tehtyjä metalliosia (palkkikenkiä kun tuntui löytyvän kohtuuhintaan vain sinkittyinä). Terassiruuvien pituudeksi projektissa valikoitui 90 mm (runkoon) ja 55 mm (kansilautojen kiinnitykseen).
Kansilautojen asennus aloitetiin etureunasta ja lautojen annettiin aluksi tulla reilusti reunoista yli. Kansilaudan mitoiksi valittiin 28×120 ja onneksi valinta miellyttää silmää näin terassin valmistuttuakin. Yhtään kapeampaa tai leveämpää lautaa olisi vaikea terassin pintaan kuvitella.
Terassilautojen väliin jätettiin vain pieni rako (3 mm), jotta raot eivät kasvaisi turhan suuriksi puun kuivuessa. Runkopuuna käytettiin A-luokan vihreää kestopuuta, kun taas kansilauta on AB-luokan vihreää tavaraa. Onneksi viherrys ei ole kuitenkaan kovin silmiinpistävää ja ensi keväänä sävytetty öljy saattaa muuttaa tilannetta entisestään (jännä nähdä, raskiiko tuota pintaa käsitellä harmaaksi sävytetyllä öljyllä).
Viimeinen seinän viereen laitettava lauta vaati vähän enemmän askartelua, mutta paikoilleen saatiin sekin. Alla olevassa kuvassa vilahtaa myös lautojen saumakohdat, joita tuli tasaisesti vuorotellen kahteen kohtaan. Lopuksi kaikki kansilaudat ruuvattiin kiinni jokaiseen koolauspuuhun kahdella ruuvilla.
Tähän mennessä olikin jo evästetty useampaan kertaan.
Ja tällainen siitä sitten tuli…
Sittemmin terassin reunoilla olevaa maata on ehditty jo loiventaa ja terassia kiertää (tulevan) nurmikon puolella puureunuksella rajattu sepelialue. Tilauksessa ovat myös terassimarkiisit, joilla saadaan kivasti aurinko- ja sadesuojaa.
Lopuksi vielä pikakurkistus terassin reunaan ja tulevaan markiisikankaaseen…