RuuviTag ja Eddystone

Hetken aikaa mietin kirjoittavani tässä vaiheessa jotain ylös pääsiäisen vietosta (käytiin kylässä, syötiin hyvin ja vähän kätköiltiin) tai tämän päivän kätköilyreissusta (käveltiin viidettä tuntia metsässä umpihangessa ja löydettiin 1 tradi, 3 multia ja 14 mystiä). Mutta ei, nyt ei ole aikaa moisille höpsöttelyille vaan niiden sijaan on aika kirjata ylös, kuinka RuuviTagista tehdään Eddystone-majakka ja kuinka majakka saadaan lähettämään halutun nettisivun osoitetta.

Tämä urakka on tullut nyt vastaan kahdesti (oman kätkön ylläpitoon liittyen) ja molemmilla kerroilla homma on tehty pitkän kaavan mukaan. Ensin ei ihan heti ymmärtänyt joka vaihetta ja seuraavalla kerralla ei muisti enää riittänyt koko prosessin toistamiseen. Monia hyviä ohjeita aiheesta toki löytyy muun muassa blogikirjoituksessa täällä, videolla täällä ja valmistajan sivuilla täällä. Näitä kaikkia lähteitä ja tämänpäiväisiä muistikuvia yhdistämällä sain aikaiseksi alle kirjatut ohjeet. Jos muisti paranee tai saan napattua parempia kuvia, ohjeet voivat täydentyä myöhemmin.

Ihan aluksi kannattaa tarkistaa, että puhelimesta löytyy seuraavat sovellukset (tarvittaessa ne voi ladata Play Kaupasta):

 • nRF Connect (tällä siirretään haluttu ohjelmisto RuuviTagiin)
 • nRF Beacon for Eddystone (tällä määritetään, mitä sivua RuuviTag mainostaa)
 • Nearby (tällä on helppo nähdä, mitä lähellä olevat RuuviTagit kertovat) Ei toimi enää.

Seuraavaksi ohjeet vaihe vaiheelta (rautalangasta väännettynä ja liian monin sanoin selitettynä, jotta seuraavalla kerralla jopa minä selviäisin hommasta vähän rivakammin). Käsitteet saattavat olla välillä vähän sinnepäin, mutta ei anneta sen haitata.

Tilanne 1: Paketista on juuri kuoriutunut ihka uusi RuuviTag. Mitä teen?

 1. Avaa kansi.
 2. Poista muoviliuska patterin ja klipsin välistä.
 3. Sulje kansi.

Nyt mötikkä toimii sääasemana. Tiedot pääsee näkemään esimerkiksi avaamalla Android-puhelimessa Nearby-sovelluksen ja klikkaamalla esiin tulevaa Ruuvi Weather Station -riviä.

Tilanne 2: Sääasema halutaan muuttaa Eddystone-majakaksi, joka lähettää lähellä oleviin puhelimiin tietyn URL-osoitteen (Bluetoothia käyttäen). Jos majakkaa käytetään kätköilyssä, osoite voi johtaa esimerkiksi nettisivulle, jossa mainitaan geokätkön seuraava välipiste tai loppupurkin paikka. Ja mites tuo Eddystonen tekeminen sitten menikään?

 1. Avaa RuuviTagin kansi. Voit myös poistaa laitteen kokonaan kotelostaan nappien painelun helpottamiseksi.
 2. Lataa Eddystone-ohjelmisto puhelimella. Käytännössä voit mennä esimerkiksi tälle sivulle, ja klikata siellä olevaa vihreää Eddystone-sanaa. Puhelin lataa silloin automaattisesti tiedoston eddystone_dfu_1.0.0.zip.
 3. Avaa puhelimessa nRF Connect -ohjelma.
 4. Paina RuuviTagissa ensin pohjaan B-nappi (pidä nappi pohjassa), paina sitten R-nappia (vapauta R nappi painalluksen jälkeen) ja lopuksi vapauta B-nappi.
 5. Tässä vaiheessa nRF Connect -ohjelmassa pitäisi näkyä RuuviBoot-rivi (mikäli ei heti näy, paina Scan). Paina rivin kohdalla olevaa Connect-nappia.
 6. Seuraavassa näkymässä paina ylärivissä olevaa pientä DFU-kuvaketta. Tämä avaa Select file type -ikkunan, jossa on valmiiksi ruksittuna ylin kohta Distribution packet (zip). Klikkaa ok. Tämän jälkeen näet puhelimeen lataamasi tiedostot, joista ylimpänä pitäisi olla hetki sitten ladattu eddystone.zip (mikäli ei heti näy, klikkaa kohtaa viimeksi muokatut tms.). Paina sitä ja ohjelma latautuu RuuviTagiin.
 7. Lopuksi voit sulkea ikkunan painalla ruksia RuuviBoot-sanan vieressä. Nyt puhelin on valmis toimimaan majakkana.

Tilanne 3: Eddystone-majakka on saatu aikaiseksi ja halutaan saada se lähettämään tiettyä URL-osoitetta. Eli kuinka…?

 1. Paina RuuviTagin B-nappia (jotta seuraava sovellus havaitsee sen).
 2. Avaa nRF Beacon for Eddystone -sovellus.
 3. Mene Update-välilehdelle ja paina Connect.
 4. Klikkaa näkyviin tulevaa RuuviTagia.
 5. Tämän jälkeen laite kysyy salasanaa. Poista esiin tullut pitkä rivi F-kirjaimia ja kirjoita riville niiden sijaan: 00112233445566778899aabbccddeeff ja paina Unlock.
 6. Seuraavaksi pääset muokkaamaan mainostettuja nettisivuja. Yksi RuuviTag voi mainostaa korkeintaan viittä eri osoitetta (slot 0-4). Painamalla slot:n vieressä olevaa kynää, pääsee muokkaamaan kyseisen slot:n tietoja.
 7. Frame :ksi valitaan URL. Ja osoitteen aluksi otetaan valmiiksi valikosta https://. (Pelkät http-alkuiset osoitteet eivät näy Nearbyn avulla.)
 8. Osoite ei saa olla liian pitkä (enintään 17 merkkiä), joten pitkän osoitteen kirjoitettuaan voi painaa osoitteen alla olevaa Short… -kohtaa (jolloin goo.gl lyhentää osoitteen, mikäli on vielä toiminnassa). Parempi lienee kuitenkin lyhentää osoite valmiiksi (kokeile esim. ow.ly tai bit.ly -palveluita).
 9. Mikäli jonkun slot:n haluaa tyhjätä, valitaan slot aktiiviseksi ja painetaan ylhäällä näkyvää roskakoria.
 10. Lopuksi painetaan Disconnect-nappia.
 11. Nyt laitteen pitäisi lähettää haluttua osoitetta, ja se kannattaa varmistaa esimerkiksi Nearbyn avulla.

Mikäli myöhemmin halutaan vaihtaa osoitetta, jota majakka lähettää, noudatetaan Tilanteen 3 ohjetta uudelleen. Vanha osoite voidaan aluksi poistaa (kohta 9).

No niin, siinä olisi ainakin ensiapua urakkaan, kun seuraavan kerran tapellaan tagien kanssa.

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *