Pala saippuaa

Ja ei, otsikossa ei ole yhdyssanavirhettä!

Saippuan valmistaminen muistuttaa vähän leipomista (mutta lopputuotetta ei saa syödä) ja orgaanisen kemian labratöitä (mutta on paljon yksinkertaisempaa).

Aihe on kiinnostanut jo pitkään, mutta saippuaprojekti pääsi alkuun vasta hiljattain lähipiirin epäilyksistä huolimatta. Ensi kokeilut tein ihan ruokakaupan raaka-aineilla eli lähimarketin hyllystä lähti matkaan kookosrasvaa, kovetettua kasvirasvaa, oliiviöljyä, rypsiöljyä ja manteliöljyä. Itse valmistusprosessista en aio turinoida tällä kertaa pidemmälti, koska aiheesta on loistavia sivuja netissä. (Joskus voisi tosin tehdä aiheesta kuvasarjan, mutta siitä lisää sitten, kun on sen aika…)

Seuraavaksi pieni kuvakokoelma ensisaippuoista. Värit ovat vielä hyvin neutraaleita, koska käytin vain keittiöstä löytyneitä väriaineita. Nyt varastoissa tosin jo odottelee värijauheita, tuoksuöljyjä ja erikoisempia rasvoja seuraavia saippuasessioita varten.

Kuvassa (alla) on mustaherukkasaippuaa muoteissaan. Muotteja varten täytyi patistaa kanssaihmiset ottamaan talteen välipala-astioitaan. (Syökää Activiaa, siitä saa hyviä muotteja.) Väristä tuli mielenkiintoisen vaalea, vaikka mustaherukkamehu oli alun alkujaan kirkkaan punaista.

Itse tehtyä saippuaa muoteissa vanhalla ikkunalaudalla.

Kuorestaan päässeet mustaherukkasaippuat näyttivät tältä:

Itse tehtyjä mustaherukkasaippuan paloja.

Alla vilaus suolasaippuan palasista. Leikkauspinnat ovat aika rosoisia, koska suola vaikutti massan rakenteeseen. Tuoksuna laventeli.

Itse tehtyjä suolasaippuan paloja.

Kuvassa (alla) etualalla on mantelisaippuaa kaakaoviiruilla ja takana näkyy vihreä tee -saippuaa. Vihreä tee -saippua on ainoa, joka on vielä ehtinyt käyttöön asti. Hyvältä vaikuttaa! Ihoni kun saa toisinaan hepulin niin pakkasesta, auringon paisteesta kuin peruskosmetiikastakin, mutta saippua ole aiheuttanut vielä mitään negatiivisia reaktioita 🙂

Itse tehtyjä palasaippuoita.

Ja lopuksi vielä kurkumasaippua. Kurkuma toi massaan mukavia keltaisia raitoja.

Itse tehtyjä kurkumasaippuan paloja.

Seuraavat saippuareseptit ovat jo mietittynä, aikaa pitäisi vaan ottaa jostain. Ja vanhat saippuat tulisi testata ja kuluttaa pois. Tällä hetkellä vaatelipastoni tuoksuu saippuakätkön ansiosta aivan laventelilta.

2 Kommenttia

  1. Koekommentti. Saippuakuvat näyttävät herkullisilta.

  2. Testiryhmä alkanut saippuoiden koekäytön – punaisia poskia vai ihanan pehmeää ja ylellistä …? t: dealer

    Suolasaippua – tosi miehen saippua ?

Kommentit on suljettu.