Liiketalouden tradenomiksi verkossa – Tunnelmia toisen lukukauden jälkeen

Ohi on! Syyslukukauden viimeinen tentti (joka sattui olemaan mikäpä muukaan kuin ruotsin pakollinen kirjallinen koe) oli tällä viikolla ja edessä siintää joulutauko opiskeluista.

Siitä on nyt noin viisi kuukautta, kun mietin syksyn ohjelman mielekkyyttä tai pikemminkin mielettömyyttä. Edessä oli täysipäiväiset työviikot ja tradenomiopintojen toinen lukukausi. Miksi ihmeessä uhraisin vähäisen vapaa-aikani harrastustyyppiselle opiskelulle, kun ei ole pakko ja tutkintojakin on suoritettuna jo useampia? Ja vapaa-aika kuluisi nykyään joka tapauksessa suurimmalti osin paljon tärkeämpään asiaan eli pikkutyypin kanssa touhuamiseen.

En kuitenkaan malttanut jättää opiskelua kokonaan kesken. En myöskään onnistunut päättämään, mitä kursseja karsisin ohjelmasta, koska pakolliset kurssit on tietyssä aikataulussa räätälöity sopimaan etänä opiskelevien verkko-opiskelijoiden tarpeisiin. Myöhemmin saattaisi olla vaikeampi löytää sopivia toteutuksia eikä niille välttämättä mahtuisi edes mukaan.
Niinpä päätin katsoa, miltä kurssien alut vaikuttavat. Ja vannoin jättäväni kursseja kesken, jos yhtälö alkaisi tuntua turhan raskaalta. Mutta kukapa sitä nyt heittäisi hukkaan vaivaa, jonka on nähnyt kurssien ensimmäisten tehtävien eteen. Oli siis pakko jatkaa… ihan jokaista tälle lukukaudelle aikataulutettua pakollista kurssia.

Kursseja oli yhteensä 5 kappaletta ja niistä kertyi 32 opintopistettä. Nopeasti muistellen kurssit sisälsivät ainakin yhden ison ryhmätyön (jota väännettiin ihan koko syksy), yhden pienemmän ryhmätyön (joka sisälsi kirjallisen osuuden ja videon), kaksi kirjallista parityötä, videotyyppisen parityön, ryhmätentin, suullisen paritentin (ruotsiksi), kuusi yksilötenttiä (joista neljä oli etävalvottua eli ei saanut ”luntata”) ja vielä ison kasan erilaisia yksilötehtäviä.

Ellen olisi suhtautunut tähän koulutusohjelmaan heti alun perin kokeilumielellä (kuinka monta ryhmätyötä kestän ennen kuin hermo menee ja lopetan), olisin saattanut kokea epätoivon hetkiä jo monta kertaa.
Yksilötehtävien vähyys harmittaa eniten aikatauluttamisen kannalta. Kun aikaa opiskelulle on todella vähän, asioita haluaisi edistää silloin, kun se itselle parhaiten sopii. Ja muutenkin ryhmätöissä oppiminen saattaa jäädä vähän toispuoleiseksi, vaikka lopputulos olisikin hyvä.

Siinä vaiheessa syksyä, kun ryhmätyöt junnasivat paikoillaan, ilmoittauduinkin vielä yhdelle ekstrakurssille, jonka tehtävät sai tehdä täysin yksin ja omaan tahtiin. Ah, sitä olisi voinut sanoa jopa mukavaksi opiskeluksi.
Samalla syksyllä suoritettujen opintopisteiden määrä nousi 37:ään. (Tasaisella tahdilla eteneminen vaatisi 30 op per lukukausi.) Yksi opintopiste vastaa noin 27 tunnin työpanosta eli 37 opintopisteen eteen olisi teoreettisesti pitänyt opiskella 37 x 27 h = 999 tuntia. Pakko kyllä tunnustaa, että meikäläisen opiskelutaktiikalla (opiskelua noin yhden työpäivän edestä viikossa lähinnä viikonloppuisin) ei todellakaan päästy moisiin tuntilukemiin.
Tämä opiskelurupeama onkin toiminut hyvin harjoituksena myös siihen, että aina ei tarvitse tehdä supersuoritusta vaan vähän vähempikin riittää. Ja tentteihinkin voi mennä valmistautumatta (ja päästä läpi).

Kaiken kaikkiaan opinnot ovat sujuneet melko rennoissa tunnelmissa, eivätkä kurssit ole aiheuttaneet kohtuutonta vaivaa tai ylimääräistä stressiä (mitä nyt vähän ruotsi ja ryhmätyöt rassasivat). Avain kevyeen suorittamiseen on ollut ajoissa aloittaminen. Näissä olosuhteissa on pakko opiskella silloin, kun aikaa sattuu olemaan eli mitään ei todellakaan voi jättää viime hetkeen. Ja kun tehtävät tulee usein palautettua parikin viikkoa ennen deadlinea, ei varsinaista stressiä suorittamisesta pääse syntymään.

Eikä ole muuten ollut syksyn aikana pelkoa siitäkään, että työasiat pääsisivät stressaamaan kotona. Pikkutyyppi ja opiskelu ovat pitäneet huolen, ettei ajatuskaistaa riitä mihinkään muuhun. Se onkin sitten eri juttu, olisiko opiskeluun kulunut aika ollut viisaampaa käyttää esimerkiksi liikuntaan tai terveellisemmän ruuan laittamiseen.

Alla on itsellenikin muistutukseksi opintojen kurssilista. Ruotsia lukuun ottamatta arvosanat syksyn kursseista ovat jo tulleet, ja toivottavasti ruotsikin menisi läpi. Motivaatio kielten pakollisia kursseja kohtaan on ollut aika nollissa (koska en aloittanut opintoja siksi, että saisin taas kerran käydä läpi pakolliset kielten kurssit). Syksyn suurin opiskelutuska olikin suullinen ruotsin koe, koska en ole tarvinnut kyseistä kieltä vuosiin ja asioita pahemmin kertaamatta oli hivenen vaikea keskustella määrätystä aiheesta ruotsiksi.

 • Pakolliset kurssit (150 op)
  • Liiketoimintaosaaminen 10 op (ok)
  • Yritysjuridiikka 5 op (ok) 
  • Markkinoinnin perusteet 10 op (ok)
  • Svenska för tradenomer 5 op (ok?)
  • Liiketoiminnan suunnittelu 10 op (ok)
  • Laskentatoimi 10 op (ok)
  • Johtaminen ja esimiestyö 5 op (ok)
  • Professional Communication in English 5 op (ok)
  • Service Design 10 op (kevät 2022)
  • Corporate Social Responsibility 5 op (ok)
  • Digital Marketing and Sales 10 op (kevät 2022)
  • Data-driven Decision Making 5 op (kevät 2022)
  • Harjoittelut 30 op
  • Projektinhallinta ja viestintä 5 op (ok)
  • Tutkimus- ja kehittämismenetelmät 5 op (ok)
  • Opinnäytetyö 15 op
  • Opiskelutaidot ja ammatillinen orientoituminen 2 op (ok)
  • Ammatillinen kehittyminen 2 op (ok)
  • Onnistuneelle työuralle 1 op
 • Valinnaiset kurssit (60 op)
  • CampusOnline / Savonia: LinkedIn-kurssi 2 op (ok)
  • CampusOnline / Metropolia: Sijoitustoiminnan perusteet 5 op (ok)
  • CampusOnline / XAMK: Avaimet elämäntapamuutokseen (osa 1) 5 op (kevät 2022)

Ensimmäisen vuoden jälkeen suoritettuna on siis 86 opintopistettä ja koko tutkinnon laajuus on 210 op. Jos tutkinnosta mielii valmistua tavoiteajassa, niin aikaa loppujen pisteiden suorittamiseen on vielä kaksi ja puoli vuotta.

Keväälle 2022 on aikataulutettu vielä neljä isoa pakollista kurssia (joista yhden kävin onneksi pois alta jo kesällä), ja jostain kumman syystä kokonaisuuden opiskelukieleksi on määrätty englanti. Se on mielestäni hieman hassua, koska kyseessä on kuitenkin suomenkielinen koulutusohjelma.
Ja kunhan keväästä selviää, niin sitten alkaa valinnaisten kurssien aika. Tällä hetkellä ajatus vapaasti valittavista kursseista tuntuu ihanalta. Saapa nähdä, katoaako niistäkin kursseista suurin hohto, kun ne siirtyvät lukujärjestykseen.