Kokemuksia SAMKin valintakoekurssista syksyllä 2020

Kartoittaessani verkossa suoritettavia liiketalouden koulutuksia meinasin aluksi hypätä SAMKin tarjoaman vaihtoehdon yli kokonaan. Arvaatko miksi?

SAMK ei ole liiketalouden verkkototeutuksen osalta mukana ammattikorkeakoulujen valintakoeyhteistyössä, joten koulutukseen ei voi hakea samalla amk-valintakokeella kuin lähes kaikkialle muualle. Tämä kuulosti aluksi ihan pöhköltä. Uudistettua amk-valintakoetta on rummutettu melkoisesti ja sitä käytetään nykyään porttina melkein jokaiseen amk-koulutukseen (todistusvalinnan lisäksi). Miksi siis lähteä tänne yhteen paikkaan suorittamaan erillistä valintakoetta?

Onneksi palasin myöhemmin lukemaan lisää kyseisestä valintakokeesta, koska kyseessä ei ollutkaan sananmukaisesti valintakoe vaan valintakurssi. Mitä enemmän luin, sitä enemmän tykästyin ajatukseen. Kurssi suoritetaan kokonaan verkossa ja parhaimmat pisteet saaneet osallistujat nappaavat opiskelupaikat. Ja vaikka opiskelupaikka ei irtoaisikaan, kurssin hyväksytysti suorittaneet saavat kurssimerkinnän ja viisi opintopistettä palkkioksi vaivoistaan. Lisäksi kurssin aihe liittyy opiskeltavaan alaan, joten siltäkään osin työ ei mene hukkaan.

Tunnelmat ennen kurssin alkua

Jo ennen kurssin alkua meinasi pukata stressiä, koska koulutusten verkkototeutukset ovat haluttua tavaraa. Hakijoita on paikkoihin nähden todella paljon. Syksyllä 2020 SAMKissa oli jaossa 45 paikkaa ja niistäkin 36 pelkästään ensikertalaisille. Pitäisi siis olla yhdeksän parhaan joukossa niistä, joilla on taustalla jo aikaisempi tutkinto ja todennäköisesti työn tuomaa kokemusta alalta jos toiseltakin (ja kyllähän näistä yhdeksästä paikastakin osa voi mennä ensikertalaisille).

Kurssille pystyi ilmoittautumaan hyvissä ajoin ennen sen alkua. Ja pakko sanoa, että olin hivenen vaikuttunut ilmoittautumisen jälkeen. Sähköpostiin kilahti heti todella selkeät ohjeet siitä, miten homma etenee. Moodle-tunnuksetkin sai itse luotua valmiiksi kurssin alkua odotellessa. Tässä vaiheessa heräsikin kiinnostus siitä, voisiko SAMKin koko verkkokoulutus olla yhtä laadukkaasti toteutettu kuin valintakoekurssirumba. Alun perin olin ajatellut listata SAMKin viimeiseksi hakukohteekseni, mutta yhtäkkiä en ollutkaan enää ihan varma.

Tunnelmat kurssin suorituksen aikana

Kurssin aloittaminen oli helppoa ja tehtäviin liittyvät opastukset olivat todella selkeitä. Ellei Moodle-alusta olisi ollut ennestään tuttu, tehtävä nro 0 olisi antanut asiaan pehmeän laskun.

Jokainen tehtävä noudatti samaa kaavaa, jossa ensin tutustuttiin annettuun materiaaliin ja sitten tehtiin aiheeseen liittyvä tentti tai tehtävä. Ensimmäiset kolme osiota sisälsivät monivalintatehtäviä ja neljännessä vaiheessa pääsi kirjoittamaan esseen. Kurssin lopuksi nauhoitettiin vielä lyhyt videopätkä henkilökortin kera ja vastattiin videolle suullisesti yhteen kysymykseen.

Onneksi taapero on innostunut kotona kuvattujen videoiden katselusta, joten vähän on jo tullut karaistuttua oman naaman katsomiseen ja äänen kuulemiseen. Muuten olisi voinut jäädä kurssisuoritus kiinni tuosta viimeisestä (helpoimmasta) vaiheesta.

Monivalintatentit ovat mukavan yksinkertainen tapa suorittaa kursseja, pääsykokeita ja milloin mitäkin, mutta ne onnistuvat aina sisältämään kysymyksiä, joista en tykkää. Otetaanpa muutama esimerkki…

  • Jos materiaalissa kerrotaan:
    • Punainen maali näyttää aina valkoiselle pohjalle maalatessa punaiselta, paitsi jos punaisen maalin sekaan sekoitetaan keltaista, jolloin muodostuu oranssia.
  • Ja sitten tentissä kysytään, onko seuraava väittämä tosi:
    • Punainen maali näyttää aina valkoiselle pohjalle maalatessa punaiselta.

Mielestäni tuollaiseen kysymykseen on mahdotonta vastata tosi tai epätosi annetun materiaalin pohjalta. Koska kyllä, punainen näyttää aina punaiselta. Paitsi ei, punainen ei näytä punaiselta, jos siihen sekoittaa keltaista.

  • Jos materiaalissa kerrotaan:
    • Jotta saat vihreää, joudut sekoittamaan värejä – keltaista ja sinistä.
  • Ja sitten tentissä kysytään, ovatko seuraavat väittämät tosia:
    • Saadaksesi vihreää väriä, sinun täytyy sekoittaa värejä ja sinulla tulee olla keltaista.
    • Saadaksesi vihreää väriä, sinun täytyy sekoittaa värejä ja sinulla tulee olla sinistä.

Ja taas, ovathan nuo molemmat tosia, mutta keltaisen lisäksi tulisi olla sinistä ja toisin päin. Mitenköhän tuohon siis vastaisi ilman mahdollisuutta saada lisäselvennystä kysyjän ajatuksenjuoksuun tai mahdollisuutta argumentoida omaa vastausta.

Juuri tällaisten kysymysten takia menetin todennäköisesti paljon pisteitä, koska alan yleensä miettiä asioita liian monimutkaisesti. Ja oikeasti kurssilla siis käsiteltiin ihan muita asioita kuin värejä. Kurssin sisältö oli oikeastaan sen verran yleissivistävää, ettei suoritus mene hukkaan, vaikkei opiskelupaikkaa saisikaan.

Kurssin suorittaminen vei alle kolme viikkoa, kun luin materiaaleja lähinnä taaperon päiväunien aikaan ja silloin tällöin arkiaskareiden ohessa. Aikarajoitettujen tenttien suorittaminen piti ajoittaa sellaisiin hetkiin, etten joutuisi keskeyttämään hommaa taaperon herätessä liian aikaisin.

Kurssin jälkeen ja tulosten tultua

Kurssin jälkeen jäi pohdituttamaan, olisiko verkko-opiskelujen kurssit samantyyppisiä kuin valintakoekurssi. Valintakoekurssin plussana olivat todella selkeät ohjeet ja toimiva tekniikka. Jatkuisiko sama linja muiden/kaikkien opettajien kursseilla?

Jos kyseessä olisi ollut normaali opiskelukurssi, olisin toivonut hieman enemmän materiaalin puolelta. Onkohan varsinaisilla kursseilla saatavissa videoluentoja tai tiivistelmiä tärkeimmistä asioista?

Ja ne lopputulokset… Laitoin SAMKin hakutoiveissa sijalle kolme, joten haku tämän kohteen osalta peruuntui päästessäni ylempään hakutoiveeseen. Mielenkiinnosta piti kuitenkin käydä katsomassa omat pisteet Opintopolusta tulosten tultua. Ensikertalaisille näytti riittävän opiskelupaikkaan hieman alle 84 pistettä ja ei-ensikertalaisille vähän yli 90 pistettä. Oma vähän päällä 92 pisteen suoritukseni olisi siis tuonut opiskelupaikan, jos en olisi päätynyt muualle. Tulos yllätti, koska koin ne aikaisemmin mainitut monivalintakysymykset hieman haastaviksi.

Tällaisessa verkkokurssissa ja verkkotenteissä parasta on se, ettei tarvitse päntätä mitään täysin ulkoa. Riittää, että asian ymmärtää, ja tarvittaessa materiaaliin voi palata tentissä tai myöhemmin. Aikarajatut tentit pitävät huolen siitä, että materiaaleihin tulee tutustuttua ennen kokeen alkua.