Hankintoja vauvalle – osa 2

Toisinaan käy mielessä, että pitäisikö alkaa hieman hillitä tätä tapaa listata milloin mitäkin. Erilaiset listat antavat asioista kuitenkin mukavan selkeän kuvan ja ne pitävät muutenkin ajatukset pelkkää ulkomuistia paremmassa järjestyksessä. Tällä kertaa listauksen kohteeksi on päässyt loput vauvalle hankituista tarvikkeista (kun laskettuun aikaan on alle kuukausi). Vaatteethan tuli käytyä jo aikaisemmin läpi.

Päätimme jo alussa hankkia lähes kaiken uutena. Toki olisi ollut taloudellisempaa ja ekologisempaa suunnata kirppareille ja netin ostopalstoille, mutta halu varmistua tavaroiden hyvästä kunnosta ajoi tavallisten kauppojen pariin. Käytettyinä ostimme lopulta turvakaukalon ja telakan sekä sitterin, koska näitä meille suoraan lähipiiristä tarjottiin. Lisäksi saimme muutamia käytettyjä tavaroita ja toki nekin otamme mielellämme käyttöön.

Tavoitteena oli hankkia etukäteen kaikki tarvittava, mutta mahdollisimman vähän ylimääräisiä turhakkeita. Tämä oli tietysti helpommin ajateltu kuin tehty, koska vasta käytäntö tulee osoittamaan, mitkä tavarat ovat niitä oikeasti tarpeellisia ja arjessa toimivia.

Alla on varsinaiset listat hankinnoista hintoineen (luvut pyöristetty). Listoihin on eritelty myös äitiyspakkauksesta saadut tuotteet (äp) ja lahjoina saadut tavarat.

Kallein (ja eniten turhautumista aiheuttanut) yksittäinen hankinta oli yhdistelmävaunut. Usein kävi niin, että vaunuja alkoi selata netistä innostuneesti, mutta puhti loppui sitten kesken kaiken. Miksi vaihtoehtoja pitää olla tarjolla niin monta? Ainoa etukäteen tietämäni vaunumerkki oli Emmaljunga ja siitä kuulinkin paljon kehuja vaunuja miettiessäni, mutta hinnan takia teki mieli tutustua muihinkin vaihtoehtoihin.

Lopulta yhdistelmävaunujen tärkeimmiksi hankintakriteereiksi muodostuivat seuraavat seikat: isohkot ilmakumirenkaat, kääntyvät etupyörät (jotka saa halutessaan lukittua), neutraali väri, kohtuullinen hinta, helposti säädettävä työntöaisan korkeus ja muutenkin simppelit toimintamekanismit.

Tarkoituksena oli myös päästä ehdottomasti näkemään vaunut omin silmin ennen ostopäätöstä, mutta lähimmän liikkeen tarjonta oli sen verran suppea (ja saatavilla oleva tieto rajallista), että mietintäväsymyksen uuvuttamana päädyimme tilaamaan vaunut verkkokauppa.comista sopivan ale-kampanjan aikaan. Valitut vaunut olivat lopulta ABC Design Viper 4 (2018) ja ne vilahtavat tämän tekstin ensimmäisessä kuvassa. Myyntikuvien perusteella olin henkisesti varautunut melko pienikokoisiin vaunuihin, mutta pelko osoittautui lopulta turhaksi.

Vaunujen jälkeen isoin ja kallein hankinta oli pinnasänky patjoineen (ja muine oheistuotteineen). Näiden hankintojen kanssa oli itsestään selvää, että otetaan suunta kohti Ikeaa.

Mikäli kokonaissummasta vähentää vaunujen, sängyn ja patjan hinnan, niin muihin tavaroihin kulunut summa (278 e) ei vaikuta onneksi ihan hirmuiselta.

Jos otetaan huomioon myös vaatteisiin kuluneet eurot, niin hintaa kaikille hankinnoille on tähän mennessä tullut 1153 e. Se on paljon se, mutta toisaalta enemmänkin olisi voinut mennä (jo yksistään vaunuihin olisi voinut saada kulumaan enemmän). Toki näistäkin listoista on saattanut unohtua jotain, mutta ainakaan kovin suuria heittoja ei summissa pitäisi olla.

Onko jotain sitten vielä ostoslistalla? Kyllä, kantoreppu (Tula Free to Grow – hinta n. 160 e) olisi tarkoitus hankkia, mutta se saadaan mukavasti joululahjaksi. Muita mielessä olleita hankintoja ovat olleet esimerkiksi suolatipat tai -suihke, Baby Vac -nenäimuri, talkki, leikkimatto, syöttötuoli jne. Näiden ostaminen on kuitenkin päätetty laittaa täytäntöön vasta sitten, kun tarvetta ilmenee (lisäksi herkän ihon pesuöljyä ja perusvoiteita löytyy kaapista valmiina muutenkin).

Lastenhuoneen sisustukseen ei ole pinnasänkyä lukuun ottamatta tehty huonekaluhankintoja (eikä oikeastaan muitakaan hankintoja) vaan huone on kalustettu jo olemassa olleilla tavaroilla. Itse asiassa huonetta pitäisi vielä hieman tyhjentää ennen h-hetkeä. Harkinnassa on kuitenkin jonkinlainen lempeää valoa antavan yövalaisimen hankinta.

Sen lisäksi, että odotetulle on hankittu vaikka ja mitä, niin toki odottajallekin on pitänyt tehdä muutamia hankintoja. Mahan (ja valitettavasti muunkin kropan) kasvaessa on ollut pakko laajentaa esimerkiksi vaatekaapin tarjontaa. Heti alkuun tein kuitenkin päätöksen, että varsinaisia äitiys/raskausvaatteita en aio ostaa vaan sen sijaan tyydyn (edullisempaan vaihtoehtoon eli) perusvaatteisiin hieman isommassa koossa ja väljemmissä malleissa.

Vaatehankinnat menivät lopulta pitkälti näin: noin kymmenen t-paitaa, pari pitkähihaista, kolme alustoppia ja yksi takki. Nämä olisivat muuten riittäneet hyvin, mutta väitös- ja karonkkakutsu aiheutti vielä muutaman siistimmän vaatteen tarpeen. Ja toki pitää myöntää, että tällä viikolla totesin kyseisten t-paitojen käyneen turhan lyhyiksi ja olen päätynyt lainaamaan vaatekomeron ylemmältä hyllyltä miesten paitoja M/L-koossa (ja hyvin mahtuu).

Tulevaa ajatellen kaappiin on hamstrattu useammassakin paikassa kehuttuja Lidl:n imetystoppeja (2 kpl) ja -liivejä (4 kpl). Äitiyspakkauksessa muistettiin odottajaa puolestaan liivinsuojilla, lanoliinivoiteella ja terveyssiteillä. Muita hankintoja on tarkoitus tehdä vasta sitä mukaa, kun tarvetta ilmenee.