Hankintoja vauvalle – osa 1: Vaatteet

Yksi äitiysvapaille suunnitelluista ohjelmanumeroista oli vauvanvaatteiden pesu, silitys ja viikkaus. Tämä urakka tuli aloitettua viime viikon alussa ja tällä viikolla taittelin viimeisiä pieniä nuttuja kaappiin odottamaan käyttöä.

Pikkuruisten vaatteiden hankkimisen uskalsi aloittaa kunnolla vasta rakenneultran ja sitä seuranneen ylimääräisen kontrollikäynnin jälkeen, vaikka ajatus söpöjen asujen ostamisesta houkutteli jo aikaisemminkin. Koko ajan oli kuitenkin mielessä, että kasaan pitäisi saada järkevä ja toimiva vaatevarasto kohtuuhinnalla.

Omat vaikeutensa projektiin toi se, että alkuun ei ollut kovinkaan kummoista mielikuvaa siitä, minkälaisia vaatteita ja asusteita pieni ihminen tarvitsee (ja kuinka paljon vaatteita tulisi olla). Tähän mennessä onkin tullut kahlattua netistä läpi useita esimerkkilistoja siitä, mitä uudelle ihmisen alulle olisi hyvä hankkia. Samalla kypsyi ajatus pitää listaa kaikista vauvalle tehdyistä hankinnoista (ja saaduista lahjoista), jotta pystyisi hieman arvioimaan nurkkiin kasaantuneiden tavaroiden määrää ja niihin kulutettuja euroja. Alla on listattuna tähän mennessä kokoon saatu vaatevarasto (kun laskettuun aikaan on noin kuukausi):

Listassa on vedetty mutkat suoriksi eikä esimerkiksi erilaisia bodyja, housuja tai paitatyyppejä ole lähdetty sen kummemmin avaamaan. Pienimmissä vaatteissa yritettiin kuitenkin suosia esimerkiksi mahdollisimman paljon kietaisumalleja pään yli vedettävien mallien sijaan ja housuja löytyy legginsseistä collegepöksyihin.

Kuhunkin kokokategoriaan kulutetut eurot on merkitty näkyviin, mutta listassa on mukana myös äitiyspakkauksen sisältöä sekä kaikki ihanat lahjoina saadut vaatteet. Yhteensä vaatehankintoihin on siis kulunut tähän mennessä 198 e.

Ensimmäisen vuoden aikana useampikin vaatekoko ehtinee jäädä pieneksi, joten monien vaatteiden käyttöikä tulee olemaan valitettavan lyhyt. Tästä syystä hankinnat pyrittiin tekemään hyvin maltillisella budjetilla ja erilaisia alennus- sekä poistorekkejä tuli selailtua kaupoissa aina ohi mennessä (ostopaikkoina olivat lähinnä Prisma, Citymarket, Lindex ja Lidl).

Toki vielä edullisempaa olisi ollut tehdä kirpparikierroksia, mutta päädyimme kuitenkin sijoittamaan uusiin vaatteisiin. Yhden kassillisen saimme käytettyjä vaatteita ja tietysti nekin otimme ilolla vastaan.

Olisi ollut myös hienoa panostaa enemmän kotimaisiin vaatteisiin, mutta budjetti (ja/tai pihiys) tuli sen verran vastaan, että kotimaisia helmiä löytyy joukosta vain muutama. Jatkossakin mentäneen samalla linjalla eli joihinkin vaatteisiin panostetaan hieman enemmän ja lopuissa yritetään löytää mahdollisimman hyvä hinta-laatusuhde. Yksi ehdoton valintakriteeri vaatteille tulee varmasti aina olemaan pehmeys, koska pehmeissä vaatteissa nyt vain on sitä jotakin.

Alkuun ei olisi ehkä ollut välttämätöntä hankkia vaatteita näin laajalla kokoskaalalla, mutta toisaalta on mukavampaa, että vaatteita ei tarvitse olla heti muutaman kuukauden päästä ostamassa lisää. Kaikki vaatteet pääsevät kuitenkin hyvin todennäköisesti käyttöön ensi vuoden aikana ja loppuvuodesta täytynee varastoja jo täydentääkin.

Äitiyspakkaus oli iloinen yllätys ja sen sisältö runsaanlainen. Monet paketin lämpimämmistä vaatteista ovat kuitenkin sen verran isoja, ettei niitä voi ottaa heti käyttöön talvivauvalle. Jännättäväksi jääkin, ovatko kyseiset vaatteet sopivia ensi talvena vai ehtivätkö ne jäädä pieniksi ennen sitä.

Tämän ensimmäisen talven pukeutumista on pyritty hieman helpottamaan hankkimalla turvakaukaloon sopiva lämpöpussi, jotta paksuja ulkovaatteita ei tarvitsisi olla koko ajan erikseen pukemassa.

Vaatteita komeroon sommitellessa tuli ikävä Ikean isoa Malm-lipastoa ja Skubb-laatikkosettejä (jotka myin pois pari muuttoa sitten tilanpuutteen vuoksi). Vaatteet olisi ollut helppo saada nättiin järjestykseen lipaston laatikoihin, mutta nyt mentiin vanhoilla tuunatuilla pahvilaatikoilla.

Hieman hämmästyttää (ja vähän enemmän ärsyttää), että en ole saanut tehtyä itse vielä vaatteen vaatetta. Kerrankin olisi hyvä syy esimerkiksi neuloa jotain pientä ja suloista, mutta ei ole muka ehtinyt.

Nähtäväksi jää, onko jotain unohdettu hankkia…