Ennen ja jälkeen: Keittiö

Alkaa jo ihan harmittaa, ettei kevään vilskeessä ehtinyt tehtailla useampia ajantasaisia katsauksia rempan etenemisestä. Tällaiseen ennen ja jälkeen -yhteenvetoon on huomattavasti vaikeampi yrittää sisällyttää kovin seikkaperäisiä huomioita kunkin vaiheen etenemisestä. Mutta, muistellaan nyt edes vähän keittiötä… Tästä lähdettiin liikkeelle:

Vanha keittiö 80-luvun alkupuolelta.

Keittiö (kuten koko talo) oli vuosimallia -82.

Vanha keittiö 80-luvun alkupuolelta.

Ja koska leikkiin urakkaan ryhdyttiin, niin päätettiin laittaa ihan kaikki uusiksi. Homma alkoi purkamisella, jonka jälkeen kaappiseinille tuli uudet erikoiskovat gyproc-levyt. Lisäksi vanhat vesiputket vaihdettiin tietysti uusiin. 

Purettu keittiö 80-luvun talossa.

Katto sekä suurin osa seinäalasta maalattiin valkoiseksi, ja lattiaan asennettiin muistakin huoneista tuttua vaaleahkoa laminaattia. Väriä huoneeseen antaa vaaleanpunainen oviseinä. Väri on kätevästi katseilta piilossa, ellei eksy kunnolla keittiön puolelle. 

Uuden keittiön asennus alkamassa.

Keittiökaappien runko (Metod), ovet (Ringhult), vetimet (Tyda), työtaso (Grillby), tiskiallas (Vattudalen) ja liesituuletin (Vindrum) ovat Ikeasta. Välitilaa koristaa Pukkilan Fasetti-laatta ja isoimmat kodinkoneet ovat Boschin. Hana on tietysti Oras (vanhaa hyväksi havaittua mallia). 

Valmis Ikea-keittiö.

Muutamia yksittäisiä huomioita keittiöstä ja sen remontista:

 • Vanhat yläkaapit olivat korkeudeltaan 100 cm, kun taas uudet ovat 80 cm. Tällä tavoin kaappien ylle saatiin avoin tila, jonne voi keräillä aarrekokoelmia näkyville (ja pölyttymään). 
 • Tiskikoneelle tehtiin remontissa paikka työtason alle, jotta saatiin käyttöön isompi kone ja pöytätilaa jäi enemmän vapaaksi.
 • Keittiön suunnittelussa käytettiin Ikean nettisivujen tietoja, mutta varsinainen suunnitteluapu jätettiin väliin.
 • Ikean tavarat haettiin ja koottiin itse (paikoilleen laitossa turvauduttiin apuvoimiin). 
 • Välitilan korkeus on noin 50 cm eli hieman enemmän kuin vanhassa keittiössä, mutta silti vielä noin 10 cm vähemmän kuin Ikea ohjeisti (käytännössä korkeus on toiminut hyvin ja tällä tavoin vähän lyhyempikin ylettyy edes parille hyllylle). 
 • Vaikka led-valaisimet kiehtoivat, välitilaan laitettiin loisteputkiviritykset. Samalla saatiin kahdeksan pistorasiapaikkaa. Led-valaisimet jäivät kauppaan lähinnä niiden ”kertakäyttöisyyden” takia. 
 • Keittiö sai remontin yhteydessä myös kokonaan uuden lämpöpatterin.
 • Liesituuletin ajateltiin aluksi liittää hormiin (kuten ennen), mutta tiukan pähkäilyn jälkeen päädyttiin kierrättämään ilma aktiivihiilisuodattimien läpi. 
 • Aikaisemman jääkappi-pakastimen sijaan otettiin käyttöön erilliset kylmälaitekaapit, mikä on jo osoittautunut oivaksi ratkaisuksi, vaikka peruskaappitila vähän pienenikin valinnan seurauksena. 
 • Mahdollisten (vaikkakin toivottavasti epätodennäköisten?) vesivahinkojen varalta yritettiin suojautua laittamalla välitilan ja alakaappien taakse vesieristys. Lisäksi alakaappien alla on muovimattoa ja tiskikoneen sekä kylmälaitteiden alla on muovikaukalot.
 • Uusien vesiputkien (ja uuden vesivaraajan) jälkeen vakuutusmaksuissa tapahtui maksajan näkökulmasta katsottuna positiivinen muutos. 
Valmis Ikea-keittiö.

Jos Ikea-puoli keittiöstä saatiin kasaan yllättävän kivuttomasti, niin kodinkonepuoli aiheutti päänvaivaa senkin edestä. Ehkäpä joku päivä vielä kirjoittelen kertomuksen, mitä tapahtuu, kun ostaa Megantin* messuosastolta kodinkoneet hyvissä ajoin ennen keittiön valmistumista. *Liikkeen nimi muutettu.

Valmis Ikea-keittiö.

Sellainen oli siis keittiön muodonmuutos, ja ainakin näihin päiviin asti on oltu varsin tyytyväisiä lopputulokseen. 

2 Kommenttia

 1. Hei! Mikä tuuri että löysin blogisi! 🙂
  Kävin tänään Ikeassa katselemassa keittiövaihtoehtoja. Päädyin että ovina olisi Ringhuld ja tasona Grillbyn vaaleanharmaa. Ihanaa nähdä nuo yhdistettynä kuvissasi.
  Nuo alakaapit ovat siis sen 80 cm korkeat ja onko tuo sokkeli 8 cm? Itse mietin että meidän välitilaa pitää korottaa nyt meillä on se vain 45 cm.Yläkaapit ovat myös 100cm joten ne saa madaltaa myöskin 80 cm. Vaikuttaa että meidän vanha keittiö on ollut mitoiltaa vähän vastaava kuin teidän. 😀
  Entäpä laatikot, valitsitko Maximeran vai Förvaran?
  Välitilaa mietin, itse en halua laattaa vaan jotain levyä. Huuvi tulee olemaan ikeasta, samoin uuni ja liesi. Jääkaappi meillä onkin uusi.

  Olipas ihanaa nähdä ihan samoja valintoja yhdessä kuvassa kun ikeassa niitä pystyi yhdistelemään vain pienissä paloissa. Kiitos siis paljon blogikirjoituksestasi!:)

  T:Jenni

 2. Hauska kuulla, että oli jotain hyötyä tästäkin 🙂
  Alakaapit ovat tuon 80 cm ja sokkeli 8 cm. Laatikoiksi valikoitui jotenkin automaattisesti Maximera, ja hyvät ovat olleet.
  Tsemppiä remppaan!

Kommentit on suljettu.