Uusi kompostikatos

Vauva sylissä (tai kantorepussa) ei ole tullut takapihaa pahemmin kuopsuteltua, mutta onneksi apukäsien voimin pihalla on taas tapahtunut pieniä ihmeitä. Alun perin oli tarkoitus saada vähän siistityksi tontin nurkassa sijaitsevaa kompostialuetta, mutta sitten yksi ajatus johti toiseen (useampaankin kertaan) ja lopulta jo hahmoteltiin kokonaan uutta kompostikatosta.

Vanha kompostikatos.

Projektin lähtökohta on näytillä tuossa alla. Hivenen huterasta ulkonäöstä huolimatta rakennelma piti pintansa pitkään ja pisti vielä ihan kunnolla hanttiin purkuvaiheessakin.

Uuden katoksen teossa lähdettiin liikkeelle netistä löytyneillä roskakatoksen ohjeilla.

Suunnitelmien edetessä yksityiskohtia viilailtiin ja paranneltiin asteittain, kunnes rakennelmaan ostettiin ihan uudet kattopellitkin.

Uuden kompostikatoksen runko.

Projekti muistutti taas kerran, kuinka paljon helpompaa rakennus- ja remppahommia on suunnitella kuin toteuttaa. Jo se, että saatiin maahan pystyyn neljä tolppaa sopiville etäisyyksille toisistaan (ja vielä suoraan), oli melkoinen urakka.

Uuden kompostikatoksen runko.

Lopulta katos oli kuitenkin pitkälti pystyssä yhden päivän pakerruksen jälkeen ja toisen päivän aherrus viimeisteli homman. Katoksen lattian teossa hyödynnettiin aikaisemmista remonteista ylijääneitä laattoja ja sadevesikouruja, ja ainakin omaa silmää hukkalaatoista koottu loppuratkaisu miellyttää melkoisesti.

Uuden kompostikatoksen runko.

Siinä se nyt sitten olisi, uusi kompostikatos koko komeudessaan:

Uusi kompostikatos.

Katoksen materiaaliksi valittiin samaa (vihreää) kestopuuta, mitä pihapiirissä jo vilahtelee terassissa, istutuslaatikoissa ja hiekkalaatikossa, joten uusi rakennelma istuu maisemaan mukavasti. Alla olevasta kuvasta huomattakoon myös, että kukkapenkitkin ovat saaneet paljon kaipaamaansa huomiota ja hoitoa. Itsehän osallistuin tähän kaikkeen patsastelemalla vauva kantorepussa eri työpisteeltä toiselle näiden kahden päivän ajan.

Ja vielä kerran kuva koko komeudesta. En sitten tiedä, tuliko tästä katoksesta oikeasti ihan supermahtava vai olenko siitä niin kamalan tohkeissani lähinnä siksi, että projekti toi mukavaa vaihtelua pitkälti neljän seinän sisällä vietettyyn alkuvuoteen.

Uusi kompostikatos.

Sitten pitäisi vielä alkaa kompostoida käytännössä…