Suunnitelmia, ajatuksia ja haihatteluja vuodelle 2022

En viitsi edes ajatella varsinaisesti lupaavani tälle vuodelle mitään. Haasteitakaan en kirjoittele ylös, ettei tarvitse harmitella niiden toteutumattomuutta vuoden lopussa. Muutamia yleisiä ajatuksia alkavasta vuodesta ja sen projekteista kuitenkin listailin. Ihan jo senkin vuoksi, että tällä nykyisellä päällä unohdan muuten ainakin puolet suunnittelemistani asioista ennen kesää. Miksi muuten aina talvella sormet oikein syyhyävät kaikenlaisten kesätouhuilujen perään? Kesällä kuitenkin harvemmin suunnittelen projekteja, joita voisi toteuttaa nimenomaan vain tulevina talvina.

Yllättävän moni suunnitelma liittyy takapihaan ja pihaan ylipäätään. Se on aika hassua, koska vielä pari vuotta sitten ajattelin, että pihan pitää olla mahdollisimman yksinkertainen ja helppohoitoinen. Niin sitä vain mieli muuttuu.

Takapihapuuhia

Koivun kaataminen. Takapihalla on enää yksi iso puu, vanha koivu. Se sopii kauniisti maisemaan eikä ole ollenkaan tiellä, mutta puun kunto on alkanut epäilyttää. Rungon pinta on halkeillut ja osa oksistakin on kuivaa käppyrää. Olisi ehkä parempi kaataa puu hallitusti kuin odottaa sen yllättävää kaatumista (leikkimökin, vajan, kompostikatoksen, keinutelineen tai talon päälle). Harmittaa kyllä joutua luopumaan kauniista puusta, joten saa nähdä, raskitaanko sitä kaataa vielä sittenkään.

Uusi kukkalaatikko ja seinämä. Kompostikatoksen vieressä oli pitkään sekalainen kasa puutarhajätettä, mutta se raivattiin syksyllä pois. Tilalle jääneeseen kohtaan olisi tarkoitus tehdä isohko kukkalaatikko ja sen taakse tukiseinä, jota pitkin joku köynnöskasvikin voisi innostua kasvamaan.

Omenapuun istutus. Jos koivu kaadetaan, niin pihaan voitaisiin istuttaa omenapuu. Ei nyt toki ihan samaan kohtaan, mutta samalle suunnalle. Omenapuulle katsottu paikka on hieman varjoinen, mutta jospa löydettäisiin joku siihen sopiva lajike.

Amppelimansikoiden telineen pystytys. Vajan tieltä poistettu pyykkitelineen toinen puolikas olisi tarkoitus laittaa pystyyn pihan aurinkoiseen kohtaan. Tavoitteena olisi saada siihen roikkumaan rivi amppeleita, joihin voisi istuttaa mansikan taimia. Lisäksi on mietinnässä istutuslaatikon rakentaminen telineen alle, jos halutaan lisää alaa mansikan taimille.

Pieniä betonivaluja pihan hoitoa helpottamaan ja silmän iloksi. Aikaisemmasta rempasta jäi kasa sementtilaastia ja sille on hiljalleen keksitty käyttökohteita takapihalta. Jos vielä vähän aikaa innovoidaan, niin saadaan lähteä ostamaan kohta lisää tavaraa.

Kasvatuslaatikoihin raparperia ja perunaa. Tai sitten jotain muuta.

Portaat rinteeseen. Pihan pienessä rinnekohdassa on tällä hetkellä jonkinlainen kukkamaa. Kohta on kuitenkin niin varjossa, että se on jäässä pitkälle kevääseen, ja kesällä askeleet usein oikaisevat kukkapenkin läpi kiertämisen sijaan. Ajateltiinkin tehdä rinteeseen ensi kesänä portaat ja siirtää monivuotiset kasvit parempiin paikkoihin.

Remppahommia, nikkarointia ja sekalaista hommaa

Suojaseinämä ilmalämpöpumpulle ja radonimurille. Tämä projekti oli jo viime kesän listassa, mutta toteutukseen ei riittänyt aikaa. Jospa ensi kesänä kuitenkin saataisiin etuoven vieressä olevat pömpelit hieman katseilta piiloon.

Terassin hienosäätöä. Terassin suhteen on pieniä orastavia ideoita, mutta niitä pitänee vielä hioa vuoden edetessä.

Autohylly. Pikkutyypin pikkuautokokoelma sen kuin kasvaa ja tarkoituksena olisikin nikkaroida lisää säilytystilaa.

Varaston uudelleenjärjestely. Välitilaksi nimetty varastotilamme pääsee nähtävästi uudelleenjärjestelyn kohteeksi vuosittain, vaikka sen on kuinka kuvitellut jo olevan valmis. Vuodessa tila täyttyy kummasti äärimmilleen kaikenlaisesta roinasta ja sen sijaan, että loisin järjestystä hankkiutumalla liiasta tavarasta eroon, suunnittelen tilaan lisää säilytysratkaisuja.
Asia olisi paljon helpommin ratkaistavissa, jos en näkisi kaikenlaisessa tavarassa potentiaalia erilaisten tuunausprojektien pohjaksi. Ja jos pikkutyypin into käsillä tekemiseen ja työkaluihin säilyy, olisi ihan hauska, että saatavilla olisi inspiraation iskiessä erilaisia vapaasti käytettäviä materiaaleja ja tila, jossa ei tarvitsisi varoa ihan jokaista roisketta ja lipsahdusta.

Puolapuiden asennus. Äskettäin ostetut vanhat puolapuut olisi tarkoitus saada kesällä kunnostettua ja kiinnitettyä varaston seinälle pikkuruista kotikuntosalia koristamaan.

Vaatekomeroiden läpikäynti ja lisähyllyjen asennus. Välitilaprojektissa vapautunee vaatekomeroiden säilytysjärjestelmiin sopivia hyllyjä ja kannakkeita, joten pääsee laittamaan komeroiden järjestystä uusiksi. Toiveena on tietysti saada taas kerran sullottua nurkkiin vähän enemmän tavaraa kuin ennen.

Kirppis. Jostain on pakko välillä luopuakin. Ainakin pikkutyypille pieniksi jääneet vaatteet ja omia jalkojani puristavat kengät saavat lähteä nurkista ensi vuonna. Kyllä muuten jaksaa harmittaa, kun raskauden jälkeen ei ole enää saanut jalkoihin sopimaan kaikkia vanhoja kenkiä. Vaatteet nyt vielä ymmärtäisin, mutta kengätkin. Kun jalat eivät ole ”palautuneet” kolmessa vuodessa, niin kannattanee lopettaa odottaminen. Ja onhan noita sopivampia kenkiä tullut jo ostettuakin.

Opiskelu

Etäopiskelu jatkuu työn ohessa. Tavoitteena olisi saada kasaan kaikki pakolliset kurssit ja joitakin valinnaisia opintojaksoja. Lisäksi yritän selvitellä, saisinko tutkintoon kuuluvat harjoittelut jotenkin hyväksiluettua tai muuten korvattua.
Jostain syystä ajatus on alkanut laukata ja tekisi mieli saada tutkinto kasaan tavoiteaikaa (3.5 vuotta) nopeammassa tahdissa. Näin siitä huolimatta, että voisi olla ihan kannattavaa hyödyntää opiskeluoikeutta mahdollisimman pitkään.

Elämäntaparemppaa

Tässä on nyt tullut useampi vuosi syötyä mitä vaan ja kuinka paljon vaan (tiettyjen rajoitusten puitteissa), mutta vuonna 2022 voisi yrittää tehdä jonkinlaisen paluun ruotuun. Tarkoituksena ei ole kuitenkaan aloittaa minkäänlaista kitukuuria vaan keksiä terveellisempiä vaihtoehtoja. Myös liikuntaa voisi yrittää lisätä taas ohjelmaan, vaikka ylimääräisestä ajasta ei ole tietoakaan töiden, opiskeluiden ja pikkutyypin täyttäessä kalenterin.
Aika näyttää, riittääkö innostus projektiin vai jatketaanko vanhaa linjaa.

Säästäminen

Nyt kun isot remontit, suurimmat rakennusideat, äitiysloma, hoitovapaa ja osittainen hoitovapaa ovat taakse jäänyttä elämää, niin voisi yrittää välillä vähän säästää.

Saapa nähdä, minkälaisia ajatuksia herää, jos palaan tähän tekstiin vuoden lopussa. Mitä tehtiin ja mitä ei. Ja minkälaisia yllätyksiä vuosi tuoneekaan tullessaan.