Satunnaisia muistoja vuodelta 2023

Äkkiä, äkkiä… vielä ehtii käydä läpi tämän vuoden puuhailujen viimeiset kuvat ja kirjoittaa sanan tai pari kirkkaimpana mielen päällä olevista muistoista.

Kesäkukkia ja uudet kottikärryt. Joka syksy päätän olla hankkimatta yksivuotisia kukkia enää jatkossa, mutta niin vain aina pyörrän päätökseni seuraavaan kevääseen mennessä. Tänä vuonna pihaa värittivät miljoonakellot, jotka ponnistivat yllättävän valtaisaan kasvuun varsin piskuisista taimista. Lisäksi kukat kestivät ihanasti läpi kesän paahteesta ja satunnaisista kuivahtamisista huolimatta.
Pihaan saapuivat myös uudet keltaiset kottikärryt, jotka saivat käyttäjältään varsin lämpimän vastaanoton.

Puutarhahommia ja laudoituksia. Keväällä ruukkuihin istutettiin muutamia todellisia mysteerisiemeniä ja joitakin varastojen kätköistä löydettyjä vanhoja pussinjämiä. Lopputuloksena nähtiin vain muutamia ruiskukkia ja rikkaruohoja. Syksyn viimeisimpiä hommia oli terassiprojektista ylijääneiden kestopuulautojen asennus vajan taakse ja samalla pihan isoimpia kiviä yritettiin vähän rapsutella kasvustoista puhtaaksi.

Takapihan kukkaloistoa. Pihalle ilmestyvät väriläiskät jaksavat ilostuttaa joka kerta. Omenapuu oli pihassa nyt toista kesää ja yhteen pikkuruiseen oksaan ilmestyi kolme omenaa.

Korkeasaaressa ja Linnanmäellä. Juhannuksen aikoihin lapsi pääsi ensimmäistä kertaa Korkeasaareen (jota kutsutaan meillä nykyään sattuneesta syystä eläinsaareksi) ja lisäksi poikettiin samana päivänä vielä Linnanmäellä. Seuraavalla kerralla lienee syytä varata suosiolla koko päivä Korkeasaarelle ja ottaa hyvät (omat) eväät mukaan, niin reissusta tullee vielä hauskempi.

Risteilyllä ja Tukholmassa. Ajatus aurinkoisesta merimaisemasta ja päivästä Tukholmassa on edelleen kiva, mutta kaksi yötä kulahtaneessa perushytissä ei meinaa enää maistua. Samoin laivojen buffet-ruokailusta on kadonnut hohto nousseiden hintojen ja lisääntyneiden ruuhkien takia. Kesän reissu kokonaisuudessaan oli toki mukava, mutta samaa kaavaa tuskin vuosittain enää toistetaan.

Aulangon maisemissa. Näkötorni maisemineen jaksaa ihastuttaa kerrasta toiseen.

Pyörän hakureissulla Jyväskylässä ja lähimaisemissa pyörimistä. Sain kesällä päähäni haluta lapselle suhteellisen isorenkaisen ja kevytrunkoisen pyörän vaihteineen, jotta pikkutyyppi saisi mahdollisimman paljon iloa pyöräilystä. Ja kun kohtuuhintaista vaihtoehtoa ei löytynyt kaupoista, niin käytiin kesäreissulla Jyväskylässä hakemassa käytetty pyörä. Kannatti, koska esimerkiksi ylämäet lapsi hurauttaa isolla pyörällä ilman mitään ongelmia, kun taas pikkupyörällä samat mäet päästiin vain juuri ja juuri ylös. Reissu itsessään oli kiva, vaikka parin päivän kaatosateen vuoksi tutustuttiin vain sisäkohteisiin.

Ikeassa, Ikeassa ja Ikeassa. Jotenkin Ikeaan eksytään aina uudestaan ja uudestaan, vaikka mitään ei enää (muka) tarvitakaan.

Kaikenlaista nikkarointia ja liukumäen kunnostusta. Ihan uutena työvälineenä taloon tuli höylä. Lisäksi tämän vuoden projektikohteista on vielä listaamatta liukumäki, jonka kaiteita yritettiin vähän kunnostaa hiomalla ja lakkaamalla.

Kuralätäköitä ja sadekävelyitä. Edullisinta hauskaa kesällä on sadekävely. Ensi kerralla vielä jalkaan kumisaappaat, joissa ei ole kangasvuorta, niin loppusiivouskin on helpompaa.

Omakotitaloelämää ja puuhommia. Kun vasta aikuisiällä muuttaa taloon, jossa on tulipesiä, niin niistä jaksanee nauttia ihan aina. Ja puuhommatkin jaksaa ainakin vielä ottaa hyötyliikunnan kannalta.

Pimeän selätystä. Syksyllä yritettiin ottaa ilo irti pimeydestä kaikin mahdollisimman tavoin. Käytiin taskulamppukävelyillä, halloween-tapahtumassa ja hohtokeilaamassa. Lisäksi viriteltiin pihaan aikaisempaa enemmän valosarjoja.
Joulukuussa oli tarkoitus kouluta mahdollisimman paljon joulumyyjäisiä, mutta jotenkin kummasti into asian suhteen alkoi tänä vuonna lopahtaa. Lopulta poikkesimme vain Tampereen joulutorilla, Tiirinkosken tehtaan joulutapahtumassa, Korttelijoulussa ja paikallisilla joulumarkkinoilla. Ehkäpä jatkossa bongaammekin ennemmin erilaisia juhlavalaistuksia, joita tänä vuonna näkyi ainakin Hämeen linnalla ja Pyhän Ristin kirkolla.