Pohdintoja ensimmäisen asunnon ostamisesta – osa 1

Oman asunnon hankkiminen – tai paremminkin jo ajatus hankkimisesta – on yllättävän kimuranttia hommaa.

Asunnon ostamisen pitäisi olla kivaa, koska silloin saa ihan oman pikkuruisen paikan, jota voi sisustaa pienen päänsä mukaan mielin määrin (no, ajan ja varallisuuden puitteissa ). Mutta ei, tämäkin asia on tehty turhan vaikeaksi.

Ottakaamme huomioon seuraavat muuttujat, jotka vaikuttavat kämpän hankinnan onnistumisasteeseen:

x = vuokra

y = kuukausittainen säästö asp-tilille

w = raha, joka jää käteen palkasta x:n ja y:n jälkeen

a = kämpän ostohinta

b = kämpän tuleva myyntihinta

c = kämpän sijainti

h = kämpän kunto

i = mahdolliset tulevat remontit

j = sisäpintojen miellyttävyysaste

d = lainan suuruus

e = korko

f = pankin marginaali

g = lyhennystapa

p = yhtiövastike 

k = pankintädin/sedän luotettavuusaste

l = kiinteistöalan ihmisen luotettavuusaste

m = myyjän luotettavuusaste

n = työ/rahatilanne tulevaisuudessa

o = mahdollinen tuleva muutto toiselle paikkakunnalle

Ensin pitää pohtia, koska asunnon voisi ostaa ja koska asunto olisi kannattavaa ostaa. Vuokra-asumisessahan on tunnetusti hyvät ja huonot puolensa; Rahaa menee toisen taskuun kuukausittain, mutta vastineeksi saa asua melko vapaasti murehtimatta kämpän sisäisestä sielunelämästä (eli remonttien tarpeesta). Lisäksi vuokrakämpästä on mahdollista muuttaa nopeastikin pois ilman suurempia hankaluuksia. Eli ollako tyytyväinen tilanteessa, jossa palkasta ”katoaa ” kuukausittain summa x, ja lisäksi summa y pitää panna sivuun mahdollista tulevaa ostohanketta varten. Loppujen lopuksi elämiseen jää tällöin summa w. Vai voisiko olla mielekkäämpää ostaa oma asunto, jolloin suurimman osan (?) summasta x + y sijoittaisi itseensä? Ikävää tietysti olisi, ettei koko summalla voisi lyhentää summaa d vaan osa kuluisi f:n ja e:n hoitamiseen, p:tä tietetenkään unohtamatta. Olisiko f + e + p pienempi tai samansuuruinen summa kuukausittain kuin x + y, jolloin tilanteesta tuntuisi hyötyvän kaikinpuolin enemmän kuin vuokralla asuessa? Ja mikäköhän g olisi paras valinta?

Kämpän valinta on luonnollisesti hyvin kriittinen piste. Siihen vaikuttavat monet asiat ja se tulee vaikuttamaan moniin asioihin. Ostaessa pitää ottaa huomioon tietysti a, c ja n. Lisäksi i on erittäin tärkeä huomioida, jotta pian oston jälkeen ei tule kalliita yllätyksiä. Hieman enemmän liikkumavaraa on j:n suhteen, koska pieniä juttuja voi itsekin tehdä.

Yllätyksiä – positiivisia tai negatiivisia – voi ilmetä myös seuraavien tekijöiden taholta: k, l, m, n ja o.

Eikä tässä vielä kaikki I

Lisäksi pitäisi oikeasti löytää se unelmien asunto, joka täyttäisi kirjainviidakon lait. Ja toivottavaa olisi, ettei tsiljoona muutakin ihmistä haluaisi samalla hetkellä ostaa juuri sitä kämppää, mitä itse pitää sopivana.

Eikä tässä vielä kaikki II

Monia muitakin muuttujia varmasti roikkuu ilmassa (ja piilottelee pilvien takana), mutta yllä mainitut asiat osaa listata asiasta tietämättömämpikin ihminen naistenlehtien tusinajuttujen pohjalta.

…ostaa, ei ostaa, minkä ostaa, koska ostaa, mistä lainaa, paljonko lainaa, millaista korkoa, kuinka suurta marginaalia…