Itse tehty sängynrunko lastenhuoneeseen

Päädyttiin tekemään uusi sängynrunko lapsen huoneeseen, kun ei muka löydetty valmiina mitään tarpeeksi kivaa tai sopivaa. Ennen projektin käytännön osuuden alkamista ehdin suunnitella mielessäni ainakin 73 erilaista versioita mahdollisesta tulevasta sängystä. Joissakin ideoissa oli mukana paljon säilytystilaa, toisissa majaelementtejä ja muutamat taas ylistivät yksinkertaisuutta. Lopulta yksinkertaisuus voitti.

Vaatimukset yksinkertaiselle sängynrungolle olivat:

  1. Valkoinen väri.
  2. Runko saisi olla enintään noin 87 cm leveä.
  3. Runkoon pitäisi mahtua 80×200 cm patja.
  4. Patjan pitäisi upota suurimmaksi osaksi rungon sisään, eikä jäädä ”kellumaan” rungon päälle.
  5. Rungon pitäisi olla niin jämäkkä, ettei se natise ja kitise aikuisenkaan käyttäjän alla.
  6. Patjan alle pitäisi jäädä tuuletustila, mutta patjan yläreuna ei saisi olla kovin korkealla lattiasta (jotta lapsen uskaltaisi antaa pomppia patjalla).

Äkkiseltään ajateltuna sängynrungon suunnittelu ei vaikuta kovin vaikealta tehtävältä, mutta käytännössä osia sai pyöritellä mielessään monen monta kertaa, jotta lopputulokseen sai edes vähän järkeä. Haastavinta oli saada upotettua patja sängyn sisään ja silti pitää kokonaisuus alle 87 cm leveänä.

Sängyn materiaalit saatiin haettua kätevästi samalla kertaa, kun hamstrattiin puutavaraa pihavaraston rakentamista varten. Sekä sängyn että pihavaraston runkoon otettiinkin samaa höylättyä kakkosnelosesta. Sängyn reunoihin puolestaan valittiin höylättyä 21×120 lautaa ja pohjan säleikköön 21×90 lautaa.

Sänky maalattiin valkoiseksi maalilla, jonka luvattiin kestävän lähestulkoon kaikkea (Ronseal melamiinimaali). Enkä voi muuten edelleenkään käsittää, mistä ne kaikki pienet lentävät öttiäiset ilmaantuvat aina silloin, kun vedän maalisiveltimen esiin.

Pohjasäleet ruuvattiin kiinteästi kiinni. Ja kun päädyissä käytettiin 10-14 cm pitkiä ruuveja, niin eihän säleitä voinut ajatellakaan kiinnittävänsä millään terassiruuveja heppoisemmilla vaihtoehdoilla.

Siivoaminen sängyn alta ei tule olemaan ihan yksinkertaista, mutta asia tiedostettiin ja hyväksyttiin jo projektin aikaisessa vaiheessa. Eipähän tule yllätyksenä myöhemmin.

Valmiin sängynrungon sisään on jemmattuna yksi ylimääräinen vaahtomuovipatja sekä joustinpatja ja petauspatja. Jos petauspatja ei meinaa pysyä paikoillaan, niin poistamalla vaahtomuovipatja saadaan petarikin kätevästi upotettua laitojen sisään.

Sängyn korkeudeksi tuli 37 cm, mikä ei ole liian korkea lasta ajatellen, muttei myöskään liian matala vanhemmalle käyttäjälle.

Ja vaikka projekti jossain vaiheessa ehti jo vähän epäilyttää, niin lopputulos oli onneksi kaikille mieleinen. Lisäksi on pakko sanoa, että todellisuudessa sängyn etuseinä näyttää tasaisemmalta kuin kuvissa.

Vanha juniorisängyn runko vaikutti ”parilta hammastikulta ristissä”, kun purin sitä pois tämän uuden alta.

Nyt ei enää sänky nitise tai natise. Lattia sen alla tosin narisee…